Εξαγορών και κινητικότητας συνέχεια, εν μέσω θέρους, στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Μια κατάσταση που πιθανότατα θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού τα οποία «τρέχουν» με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

Καθόλου τυχαία η παραίνεση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, την περασμένη εβδομάδα, προς τους δήμους να προχωρήσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα πρόγραμμα που απορροφά πόρους από το ΕΣΠΑ που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Τα προγράμματα FTTH που «τρέχουν», η επέκταση στην επαρχία και ο νέος παίκτης

Παρόλα αυτά δεν λείπουν και τα προβλήματα. Όπως «αποκάλυψε» προ ημερών ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, δεν λείπουν τα προβλήματα με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των συμβάσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος πρόκειται για καθυστερήσεις «αδικαιολόγητες όσο και ανεξήγητες».

Οι τελευταίες κινήσεις

Μία από τις τελευταίες σημαντικές κινήσεις ήταν η εξαγορά του 75% της BlueStream από την Ideal Holdings, ένα επενδυτικό «χτύπημα» που μάλλον ανέμενε και θεωρούσε δεδομένο η αγορά.

Η συναλλαγή ανήλθε στο ποσό των 12,2 εκατ. ευρώ για το 75% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ εκτιμάται ότι με την προσθήκη της BlueStream ο κύκλος εργασιών του χαρτοφυλακίου εταιρειών Πληροφορικής της Ideal Holdings για το 2024 θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 17 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τα αδιάθετα κεφάλαια του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε η Ideal Holdings στις 15.12.2023. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το deal της πώλησης της Astir Vitogiannis και στα ταμεία της εταιρείας θα εισέλθουν περίπου 115 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεώργιος Βασδέκης θα συνεχίσει να διατελεί τα καθήκοντά του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας BlueStream.

Υπενθυμίζεται ότι η Ideal Holdings παραμένει σε δύο τομείς, του λιανεμπορίου με τα πολυκαταστήματα Attica Stores και της πληροφορικής, με τις εταιρείες Adacom, Byte Computer, Ideal Electronics και i-DOCS.

Κινητικότητα και στο Χρηματιστήριο

Νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τις μεταβολές ελέγχου στις Entersoft και SoftOne. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος ώστε να περάσουν οι δύο εταιρείες πληροφορικής στον έλεγχο της Olympia Group. Ουσιαστική εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης, να καθοριστούν τα ποσοστά ελέγχου του νέου βασικού μετόχου και να βγει η Entersoft από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να ακολουθηθεί και για τη SoftOne, μιας και η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Πάντως, δεν αναμένεται να γίνει κάποια κίνηση συγχώνευσης των δύο εταιρειών Πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι θα έχουν στην μετοχική τους σύνθεση σε κυρίαρχη θέση την Olympia Group, καθώς οι Entersoft και SoftOne κατέχουν ήδη υψηλά μερίδια στους τομείς δραστηριοποίησής τους και οι προοπτικές τους είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Ουσιαστικά δηλαδή οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να «τρέχουν» παράλληλα. Χαρακτηριστικό ότι η Entersoft, γνωστοποίησε την έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση των τριών κατά 100% θυγατρικών της, δηλαδή των Wedia, RetailSoft και Ιnfopower.

Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε στην Εναλλακτική Αγορά την Softweb, μια κίνηση που ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Softweb, κ. Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο για την Softweb»

«Για εμάς, η είσοδος στο Χρηματιστήριο δεν προέκυψε απλά. Ήταν ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και βασίζεται στο συνολικό πλάνο της εταιρείας. Το γεγονός αυτό, δεν είναι το τέλος της διαδρομής μας, αλλά η αρχή μιας νέας σελίδας στην πορεία της Softweb… θέλουμε αξιοποιήσουμε στο έπακρο το momentum που έχουμε να αποτελέσουμε ηγετική δύναμη στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού και να αλλάξουμε τα δεδομένα αυτού του κλάδου», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις