H Apple βασίστηκε σε επεξεργαστές που σχεδίασε η Google, και όχι η Nvidia, για να δημιουργήσει δύο βασικά στοιχεία της υποδομής λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την επερχόμενη σουίτα εργαλείων και λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό αποκαλύπτεται από ερευνητική εργασία της Apple η οποία δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν επιλέχθηκε η Nvidia που προσφέρει του πλέον περιζήτητους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά αλλά αντίθετα στηρίχθηκε στην Google που διαθέτει από την πλευρά της αξιοσημείωτη υποδομή cloud.

Γιατί η Apple θα καθυστερήσει την κυκλοφορία των νέων AI λειτουργιών

Συμπεριλαμβανομένων των τσιπ που κατασκευάζονται από την Google, Amazon και άλλες εταιρείες, η Nvidia κατέχει περίπου το 80% της αγοράς.

Στην ερευνητική εργασία, η Apple δεν είπε ρητά ότι δεν χρησιμοποίησε τσιπ της Nvidia, αλλά στην περιγραφή της υποδομής υλικού και λογισμικού των εργαλείων και των χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης της δεν υπήρχε καμία αναφορά στο υλικό Nvidia.

Η κατασκευάστρια του iPhone είπε ότι για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της, χρησιμοποίησε δύο εκδόσεις της μονάδας επεξεργασίας TPU της Google που είναι οργανωμένες σε μεγάλες ομάδες τσιπ.

Για την κατασκευή του μοντέλου AI που θα λειτουργεί σε iPhone και άλλες συσκευές, η Apple χρησιμοποίησε 2.048 τσιπ TPUv5p. Για το μοντέλο του διακομιστή AI, η Apple ανέπτυξε 8.192 επεξεργαστές TPUv4.

Η Nvidia δεν σχεδιάζει TPU, αλλά εστιάζει τις προσπάθειές της στις λεγόμενες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) που χρησιμοποιούνται ευρέως για εφαρμογές ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αντίθεση με τη Nvidia, η οποία πουλά τα τσιπ και τα συστήματά της ως αυτόνομα προϊόντα, η Google πουλάει πρόσβαση σε TPU μέσω της πλατφόρμας Google Cloud. Οι πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν πρόσβαση πρέπει να δημιουργήσουν λογισμικό μέσω της πλατφόρμας cloud της Google για να χρησιμοποιήσουν τους επεξεργαστές.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας η Apple ξεκινάει τη διάθεση της beta έκδοσης της Apple Intelligence σε προγραμματιστές. Ήδη από τον Ιούνιο δημοσίευμα του Reuters έκανε γνωστή τη χρήση των επεξεργαστών TPU τον Ιούνιο, χωρίς η Apple να αποκαλύπτει την πλήρη εξάρτησή της από το υλικό Google μέχρι τη δημοσίευση του εγγράφου της Δευτέρας.

Μηχανικοί της Apple αναφέρουν στο σχετικό έγγραφο ότι θα ήταν δυνατό να κατασκευαστούν ακόμη μεγαλύτερα, πιο εξελιγμένα μοντέλα με τα τσιπ της Google, από τα δύο μοντέλα που αναφέρονται.

Η Apple αποκάλυψε μια σειρά από νέες δυνατότητες AI στο συνέδριο προγραμματιστών της τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας ChatGPT του OpenAI στο λογισμικό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη