Ο νέος ‘Έλληνας ακαδημαϊκός και ερευνητής, Αλέξανδρος Κεντικελένης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi, είναι ο νικητής του γαλλογερμανικού βραβείου Henrik Enderlein 2024 που αποτελεί κορυφαία επιστημονική διάκριση για τον Ελληνικό ερευνητικό κλάδο.

Η βράβευση αποτελεί διεθνή αναγνώριση του επιτυχημένου του έργου σχετικά με την κοινωνική συνοχή αλλά και της συνεχούς και ουσιαστικής ενασχόλησης του κ. Κεντικελένη με τα κοινά.

Στην πρώτη θέση το ΟΠΑ στην προτίμηση των νεοεισερχόμενων φοιτητών

Ειδικότερα, το κορυφαίο στην Ευρώπη ερευνητικό βραβείο τιμά εξέχοντες επιστήμονες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι έχουν διακριθεί στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και το έργο τους συνεισφέρει στη ανεύρεση λύσεων σε μεγάλα προβλήματα δημόσιας πολιτικής στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας ερευνητής «Η διάκριση αυτή προϋποθέτει επιστημονική αρτιότητα αλλά κυρίως δράση με ισχυρό αντίκτυπο σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής. Για μένα το βραβείο αυτό αποτελεί, πέρα από τεράστια τιμή, μία αναγνώριση της μέχρι τώρα καριέρας μου όσο και ένα κίνητρο για να εφαρμόσω στην πράξη όλα όσα έχω μελετήσει τόσα χρόνια. Γιατί ωραίες είναι οι ακαδημαϊκές μελέτες, αλλά η ουσία είναι πως όλα αυτά σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων».

Ο κ. Κεντικελένης έχει ήδη δημοσιεύσει πάνω από 50 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ένα βιβλίο από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης, πολλά από τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις και έχουν συνεισφέρει στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο διάλογο για θέματα κοινωνικής συνοχής.

Αλέξανδρος Κεντικελένης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi

Το βραβείο Henrik Enderlein θεσπίστηκε από κοινού από τη Σχολή Hertie του Βερολίνου, το Sciences Po στο Παρίσι, και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Την φετινή διάκριση ο Αλέξανδρος Κεντικελένης μοιράστηκε με τον Filip Kostelka, καθηγητή Πολιτικής και Κοινωνικής Αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Βασικό γνώρισμα του βραβευμένου Έλληνα επιστήμονα, που πλέον σχεδιάζει να κάνει το «επόμενο βήμα» και να έχει ως βάση του την Αθήνα, είναι η δέσμευση του να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αποτελέσματά της έρευνας του και να βοηθήσει στη χάραξης πολιτικής σε θέματα καταπολέμησης των ανισοτήτων αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας.

Η προσπάθεια του αυτή ήδη υλοποιείται μέσα από το ρόλο του ως Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του κεντρικού οργανισμού κοινωνικής πολιτικής της χώρας που συντονίζει υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και λειτουργεί δομές προστασίας ευάλωτων ομάδων.

Παράλληλα, πεδία ενδιαφέροντος και έρευνας του Αλέξανδρου Κεντικελένη είναι και επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, που έχει ήδη δείξει τα δόντια της στην Ελλάδα και απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Όλες οι προβλέψεις της ΕΕ για το ποιες χώρες θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την κλιματική αλλαγή δείχνουν τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα» αναφέρει σχετικά. «Αυτό κάνει την ανάγκη υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πράσινης μετάβασης όλο και πιο επιτακτική.»

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Ωνάση. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας ενώ πριν αναλάβει αυτή την θέση εργάστηκε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος σε διάφορους διεθνείς, δημόσιους και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Γερμανικό Υπουργείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την Oxfam International, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Δουκίδης: Η τεχνητή νοημοσύνη από τη δεκαετία του ‘80 και το ελληνικό επιχειρείν
Podcasts |

PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Δουκίδης: Η τεχνητή νοημοσύνη από τη δεκαετία του ‘80 και το ελληνικό επιχειρείν

Ο Γιώργος Δουκίδης είναι καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συζητάμε πώς μία επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει ή δεν πρέπει -και γιατί -να προσαρμοστεί στην υψηλή τεχνολογία.

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων