Με άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη τα χρηματιστήρια Ασίας-Ειρηνικού καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά τα δεδομένα επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κίνας, με τον Nikkei 225 κάνει στροφή προς θετική τροχιά μετά την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς από την κεντρική τράπεζα της χώρας σε περίπου 0,25%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 0% έως 0,1%, αν και άλλοι αναλυτές περίμεναν αύξηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008 που το επιτόκιο αναφοράς της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο από 0,1%.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,49%, αντιστρέφοντας προηγούμενες απώλειες και έκλεισε στις 39.101,82 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε 1,45% στις 2.794,26 μονάδες. Οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 3,2% από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Κίνα

Στην Κίνα η βιμηχανική δρασηριότητα συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον επίσημο δείκτη των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης να βρίσκεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο, ξεπερνώντας ωστόσο, τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμενε ότι ο PMI θα διαμορφωθεί στο 49,3.

Ξεχωριστά, η ρυθμιστική επιτροπή κινητών αξιών της Κίνας αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο Fang Xinghai με τον Li Ming, τον επικεφαλής του γραφείου επιθεώρησής της. Ο Fang είναι αντιπρόεδρος της CSRC από το 2015. Η κρατική Global Times, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Fang αποσύρεται.

Αυστραλία

Ο πληθωρισμός του δεύτερου τριμήνου της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός του Ιουνίου ανήλθε επίσης στο 3,8%, σύμφωνα με τις προσδοκίες και επιβραδύνθηκε από το 4% που σημειώθηκε τον Μάιο.

Μια πιο αδύναμη μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανοίξει το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας ή τουλάχιστον να την αποθαρρύνει από την αύξηση των επιτοκίων, μια πορεία δράσης που συζητήθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,75% φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 8.092,3 μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό.

Νότια Κορέα – Χονγκ Κονγκ

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,19%, κλείνοντας στις 2.770,69 μονάδες, με τη Samsung Electronics να σημειώνει άλμα 3,58%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια εντυπωσιακή άνοδο 1.458,2% σε ετήσια βάση στα λειτουργικά κέρδη β’ τριμήνου. Η μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε οριακή πτώση, τερματίζοντας στις 803,15.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 2,09%, στις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τις μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ να κερδίζουν 3% μετά τις εκτιμήσεις της τράπεζας μετά την υπέρβαση των κερδών και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές