Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατήρησαν την δυναμική τους μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,79% στις 518,14 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 2,62%. Οι μετοχές της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής τσιπ ASML ηγήθηκαν της ανόδου, σημειώνοντας κέρδη έως και 10%, προτού υποχωρήσουν μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους διευρυμένους εξαγωγικούς περιορισμούς για τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Ράλι παρά τα νέα για τον πληθωρισμό- Τι βλέπουν οι επενδυτές

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1% στις 8.357,11  μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 18.499,87 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78%  στις 7.531,49 μονάδες.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σε αυτή την κατηγορία υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι μετοχές της HSBC ενισχύθηκαν, καθώς η τράπεζα κατέγραψε μικρή μείωση των κερδών προ φόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά παρ’ όλα αυτά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ανακοινώνοντας επίσης την επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Ο γίγαντας της αθλητικής ένδυσης Adidas σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτού υποχωρήσει και κλείσει 2% χαμηλότερα, αφού κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 19% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις, αν και η πτώση της σειράς Yeezy που ίδρυσε ο Kanye West συμπαρέσυρε την απόδοση της Βόρειας Αμερικής.

Συμπεριλαμβανομένης της Yeezy, οι ουδέτερες από συναλλαγματική άποψη πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική – τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Adidas μετά την Ευρώπη – μειώθηκαν κατά 8% σε 1,3 δισ. ευρώ (1,51 δισ. δολάρια) το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο, άνοδος 5,62% τον Ιούλιο

Ανοδικές τάσεις, με αυξημένο τζίρο, κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.480 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα η Πειραιώς, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το β΄τρίμηνο 2024.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.478,17 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,21%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τον Ιούλιο με άνοδο 5,26%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 14,31%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 132,619 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.867.287 μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές