Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ, όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Έτσι, αφού οι αγρότες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υπαγωγή στο τιμολόγιο ρεύματος «Γαία» που θέσπισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την περασμένη άνοιξη, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτική τη μετάπτωση όλων των αγροτών στο νέο ειδικό προϊόν.

Δηλαδή όπως είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο με την μετάπτωση στο «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο όλων των καταναλωτών που δεν είχαν επιλέξει κάποιο από τα υπόλοιπα της χρωματικής παλέτας (κίτρινο κυμαινόμενο ή μπλε σταθερό).

Αγροτικό ρεύμα: Τιμολόγια από 9 σεντς η κιλοβατώρα με το «ΓΑΙΑ»

Αγροτικό ρεύμα: Οι εξελίξεις με το «Γαία»

Η ειδική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες αργά τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», από τον περασμένο Μάιο, οπότε μπορούσαν οι περίπου 190.000 κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο, έως και σήμερα,  μόνο 12.500 αγρότες έχουν εκκινήσει τη διαδικασία για να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Τα τιμολόγια «Γαία»

Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που ουσιαστικά διαθέτει η ΔΕΗ (η πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών είναι πελάτες της) είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση.

Για την πρώτη διετία η τιμή έχει οριστεί  στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα  για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όσοι έχουν οφειλές σε ρύθμιση η τιμή αυξάνεται στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τους υπόλοιπους κατόχους συνδέσεων αγροτικού τιμολογίου οι τιμές της κιλοβατώρας είναι στα 9,8 λεπτά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα 11 λεπτά  για εκείνους που έχουν οφειλές σε ρύθμιση.

Για τα επόμενα 8 έτη προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 1/3 της συνολικής   κατανάλωσης ρεύματος. Για τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωσης  οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ως πάροχο  τη ΔΕΗ ή όποιον άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας επιθυμούν. Το πάγιο του τιμολογίου «Γαία» είναι στα 10 ευρώ ανά μήνα.

Οι δικαιούχοι

Τα αγροτικά προϊόντα «Γαία» διατίθενται σε συνδέσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ή σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ομάδες, οργανώσεις και ενώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις,  αγροτικοί ή αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αναγκαστικών συνεταιρισμών, ανώνυμη εταιρική σύμπραξη. Επίσης, την ευνοϊκή τιμολόγηση του «Γαία» μπορούν να κατοχυρώσουν νομικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που ο αγρότης καταγγείλει τη σύμβαση με το ειδικό αγροτικό τιμολόγιο πριν τη λήξη της θα επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO