Ο ιταλικός οίκος μόδας Dolce & Gabbana αναμένεται να αναζητήσει έναν επενδυτή μειοψηφίας στο εγγύς μέλλον αντί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ανέφεραν στο Reuters πέντε χρηματοοικονομικές και βιομηχανικές πηγές.

Νωρίτερα τον Ιούλιο μιλώντας στην Corriere della Sera ο διευθύνων σύμβουλος Alfonso Dolce εξήγησε ότι και οι δύο επιλογές ήταν υπό εξέταση. Ωστόσο σύμφωνα με τις πηγές ο οικογενειακός όμιλος δεν είναι έτοιμος για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, καθώς αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες αγοράς και επικεντρώνεται στην ενοποίηση της επιχείρησης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί η μόδα κάνει απόβαση στο Παρίσι

Ένας επενδυτής θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή νέων πόρων και στην ανανέωση της επιχείρησης, είπαν δύο πηγές, χωρίς να αποκλείεται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο στο μακρινό μέλλον. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η Dolce & Gabbana δεν έχει προσλάβει σύμβουλο για να διερευνήσει μια πιθανή εισαγωγή ή πώληση μεριδίων, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters. Οι Dolce & Gabbana αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πολλές ανεξάρτητες ιταλικές εταιρείες πολυτελείας αντιμετωπίζουν ζητήματα διαδοχής σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά, οδηγώντας οίκους μόδας όπως οι Missoni και Etro να έλθουν σε συμφωνίες  με χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Η Dolce & Gabbana ίδρυσε μια νέα εταιρεία πριν από δύο χρόνια για να διαχειριστεί τις δραστηριότητες ομορφιάς της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης αρωμάτων και καλλυντικών, τον πρώτο ιταλικό οίκο πολυτελείας που έκανε μια τέτοια κίνηση. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης δύσκολες συνθήκες συναλλαγών που επηρεάζουν ολόκληρη τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές LVMH  και Kering  υπολείπονταν των προσδοκιών της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο.

Η Dolce & Gabbana ανακοίνωσε  αυτόν τον μήνα ότι τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 17% σε 1,9 δισ. ευρώ το έτος έως το τέλος Μαρτίου. Δεν αποκάλυψε την κερδοφορία της.

Οι αβέβαιες προοπτικές της αγοράς

Εκτός από τις δύσκολες συνθήκες διαπραγμάτευσης, η αγορά των IPO αποδεικνύεται δύσκολη.

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών πολυτελείας Golden Goose τον περασμένο μήνα απέσυρε τα σχέδια για εισαγωγή στο Μιλάνο καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στην αγορά.Μια συμφωνία συγχώνευσης και εξαγοράς για την εταιρεία μπορεί επίσης να είναι δύσκολη λόγω των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, που έχουν οδηγήσει σε πτώση των αποτιμήσεων των πολυτελών ομίλων, καθώς και σε διαφορετικές προσδοκίες πωλητών και αγοραστών, ειδικά στην περίπτωση των χρηματοοικονομικών παραγόντων, ανέφεραν οι πηγές.

«Η γεωπολιτική και μακροοικονομική κατάσταση, ειδικά σε αγορές όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή, δεν βοηθούν την προβολή στη βιομηχανία της μόδας», εξηγεί ο Carlo Alberto Carnevale Maffe, αναπληρωτής καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο SDA Bocconi School of Management.

Η ιστορία των Dolce & Gabbana

Ο Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana ίδρυσαν την εταιρεία το 1985 και εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργική διεύθυνση, ενώ εδώ και καιρό υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Στο παρελθόν είπαν ότι είχαν αρνηθεί προσφορές για την αγορά του ομίλου.

Ο Dolce, 65, και ο Gabbana, 61, δεν έχουν άμεσους κληρονόμους. Σε μια συνέντευξη του 2019, οι δύο σχεδιαστές είπαν ότι ήθελαν να αφήσουν την εταιρεία στην οικογένεια και τους υπαλλήλους. Ο αδερφός του Dolce, Alfonso, είναι μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ η αδελφή του Dorotea έχει επίσης ένα μικρό μερίδιο στον όμιλο. Ο Dolce δεν απέκλεισε μια πιθανή μελλοντική εισαγωγή στο χρηματιστήριο όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τον Μάιο, αλλά είπε ότι η κίνηση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η Dolce & Gabbana ελέγχεται από την Dolce & Gabbana Holding, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την D&G srl – την εταιρεία χαρτοφυλακίου των δύο σχεδιαστών – με ποσοστό 80%. Ο Alfonso Dolce έχει μερίδιο 16,5% στην D&G srl.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή