Η σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC)  αναμένεται ευρέως ότι δεν θα έχει κάποια έκπληξη όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο η αγορά προσδοκά ένα ξεκάθαρο σήμα ότι το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2%.

Η CME FedWatch, η οποία εκτιμά τις πιθανότητες μεταβολών των επιτοκίων με βάση τη δραστηριότητα της αγοράς, προβλέπει περίπου 95% πιθανότητες η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και 85,8% πιθανότητες να αποφασίσει τη μείωση τους κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου.

Η επόμενη πρόκληση της Fed: Ο μπαμπούλας της ανεργίας

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν απρόθυμοι να δεσμευτούν για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης , αλλά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο της Fed και τα στοιχεία από την εργασία, τη στέγαση και άλλες αγορές  υποδηλώνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Στη διήμερη τους συνεδρίαση τα μέλη της FOMC θα έχουν στην διάθεση τους τα δεδομένα που αφορούν την πορεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι ο πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης  αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και  κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο ήταν στο 2,6%. Ο δομικός PCE, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2% και 2,6% σε ετήσια βάση, ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στον πυρήνα ως καλύτερο μετρητή μακροπρόθεσμων τάσεων, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και των παντοπωλείων τείνει να παρουσιάζει μεγαλύτερη διακύμανση από άλλα είδη.

Αποκρυπτογραφώντας τη δήλωση πολιτικής

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αναμένεται να αναθεωρήσουν τη δήλωσή τους μετά τη συνεδρίαση με τρόπο που να υποδηλώνει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιο πιθανή.

Οι φαινομενικά ασήμαντες  αλλαγές στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν θα δώσουν ένα σήμα για τις προοπτικές της μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και θα αναζητηθούν στα ακόλουθα:

Στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης, η οποία περιγράφει τις πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας. Στην δεύτερη παράγραφο, η οποία περιγράφει την ισορροπία των κινδύνων μεταξύ της επαναφοράς του πληθωρισμού στο στόχο της Fed για 2% και της διατήρησης του στόχου της  πλήρους απασχόλησης. Στην τρίτη παράγραφο, η οποία περιλαμβάνει τη μελλοντική καθοδήγηση που διευκρινίζει τι επιδιώκουν οι αξιωματούχοι πριν μειώσουν τα επιτόκια.

 

Σε συνδυασμό με την ευρύτερη αίσθηση ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται,σύμφωνα με το Reuters,  τα δεδομένα μπορεί να είναι αρκετά για τους αξιωματούχους της Fed να αλλάξουν την περιγραφή του πληθωρισμού ως «αυξημένος» στη δήλωση πολιτικής  και να σημειώσουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο ρυθμός του θα επιστρέψει στο 2% . Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει πλήρως στο στόχο τους, και αν τα επερχόμενα στοιχεία παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τους τελευταίους μήνες, ίσως τους τελειώσει ο χρόνος.

Η Fed «απέχει μόλις 50 μονάδες βάσης από τον στόχο του πληθωρισμού οπότε φαίνεται ότι δεν είναι πολύ μακριά» εξηγεί ο Τζιμ Μπουλάρντ, πρώην πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις και νυν κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρήσεων Mitchell E. Daniels Jr. του Πανεπιστημίου Purdue.

«Είναι ακόμη αυξημένος; Σίγουρα. Αλλά δεν είναι τόσο αυξημένος όσο ήταν» τονίζει. Μια μικρή αλλαγή στη δήλωση, ίσως η περιγραφή του ως «μετρίως αυξημένου», θα «έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές ότι λαμβάνει υπόψη τον αποπληθωρισμό που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, πιστεύει ότι είναι πραγματικός και δεν θα αναστραφεί η πορεία του».

H ήπια προσγείωση της οικονομίας

Τα σημάδια ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ιδίως εν μέσω μιας παγωμένης αγοράς κατοικίας, θα μπορούσαν να κάνουν τους αξιωματούχους να αισθάνονται πιο άνετα ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιδρούν ως αναμένεται στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας τονίζει στην Wall Street Journal ότι η  Fed γνωρίζει ότι το φάρμακο που χορηγεί είναι το σωστό, καθώς  ορισμένα ασθενέστερα τμήματα της οικονομίας επιβραδύνονται και οι αξιωματούχοι θα μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν στο αν θέλουν μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Παρά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν πέρυσι ότι οι αυστηρές οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση, η Fed, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται να έχει πετύχει μια καλή ισορροπία. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, και ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σταδιακά, παραμένει, στο 4,1%, γύρω από αυτό που πολλοί αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει την πλήρη απασχόληση.

Ορισμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των απογοητευτικών πρόσφατων πωλήσεων κατοικιών και της αύξησης των καθυστερημένων δανείων, μπορεί να υποδηλώνουν αδυναμία. Αλλά η πιο πρόσφατη έκθεση για τη συνολική οικονομική παραγωγή ήταν εκπληκτικά ισχυρή, με ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο. Η Fed θεωρεί ότι η υποκείμενη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας, που συνάδει με σταθερό πληθωρισμό, είναι περίπου 1,8%.

«Είχαν ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό … Είναι σαφές ότι η οικονομία επιβραδύνεται. Η ισορροπία των κινδύνων είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις μήνες. Τελεία και παύλα» εξηγεί στο Reuters o Nάθαν Σιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi. «Φαίνεται ότι θέλουν να είναι λίγο πιο σίγουροι, άρα να δώσουν σήμα τον Ιούλιο και να μειώσουν τον Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή