Μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις εμβολίων το 2024 η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK, καθώς τα τριμηνιαία έσοδα για τον έρπητα ζωστήρα και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες οδηγώντας τις μετοχές της χαμηλότερα.

Το στοίχημα της CEO Emma Walmsley να επικεντρωθεί σε φάρμακα και εμβόλια για λοιμώδεις νόσους, συμπεριλαμβανομένου του νέου εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) Aexvy έχει αποδώσει, καθώς η GSK αντιμετωπίζει έναν συνδυασμό λήξεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μείωσης εσόδων από τα τρέχοντα best-seller μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

GSK: Βουτιά 10% στη μετοχή μετά από αρνητική δικαστική εξέλιξη με το γνωστό φάρμακο Zantac

Οι οικονομικές επιδόσεις των εμβολίων

Ωστόσο, οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου του Arexvy, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πέρυσι και κατέλαβε τα δύο τρίτα της αγοράς, πλήττοντας την ανταγωνίστρια Pfizer’s  έφτασαν τα 62 εκατ. λίρες, κάτω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 70 εκατ. λίρες.

Οι πωλήσεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα Shingrix – του μεγάλου υπερπαραγωγικού φαρμάκου της GSK πριν από την Arexvy – κινήθηκαν επίσης πολύ κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς στα 832 εκατ. λίρες.

Οι μετοχές της GSK υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά κατά 2,2%  καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε ένα μήνα και τη μεγαλύτερη σταθμισμένη οπισθοδρόμηση στον FTSE 100.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και αύξησε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη για ολόκληρο το έτος, με τις πωλήσεις φαρμάκων για τον καρκίνο, τον HIV και άλλων ειδικών φαρμάκων να αναμένεται να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη των εμβολίων.

«Η GSK ανέφερε καλά αποτελέσματα ξεπερνώντας τις προσδοκίες για τα έσοδα και το EPS και αύξησε τις προοπτικές πλήρους έτους, αλλά οι μετοχές είναι πιο αδύναμες καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τη χαμηλότερη ζήτηση στις ΗΠΑ για δύο βασικά εμβόλια» εξηγεί στο Reuters η Lucy Coutts, επενδυτική διευθύντρια στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου. JM Finn, η οποία κατέχει μετοχές της GSK.

Το φρένο από τις ΗΠΑ

Η απόφαση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να περιορίσει τη συνιστώμενη ηλικία για τη χρήση των εμβολίων RSV και να καθυστερήσει τη σύσταση για ενήλικες κάτω των 60 ετών ανησύχησε τους επενδυτές, οι οποίοι ήλπιζαν σε μια μεγαλύτερη αγορά για την Arexvy αυτό το χειμώνα. Οι μετοχές υποχώρησαν 6% την επομένη της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η Walmsley χαρακτήρισε «έκπληξη» την αναβολή της απόφασης για τους νεότερους. Η GSK θα μοιραστεί πρόσθετα δεδομένα με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, είπε.

Επικαλούμενη την απόφαση του αμερικανικού οργανισμού, η GSK μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις εμβολίων το 2024. Τώρα αναμένει ότι η επιχείρηση αυτή θα αναπτυχθεί με χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, από μια προηγούμενη προσδοκία για υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο ποσοστό.

Κέρδη ανά μετοχή

Η GSK ανακοίνωσε βασικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) β’ τριμήνου 43,4 πένες για πωλήσεις 7,88 δισ. λιρών, ξεπερνώντας τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών για 38,9 πένες και 7,51 δισ. λίρες αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις συναίνεσης που καταρτίστηκαν από την εταιρεία.

Αναμένει τώρα ότι το 2024 τα βασικά κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν μεταξύ 10% και 12%, από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 8% έως 10%. Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που αυξάνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2024.

Οι πωλήσεις για το έτος προβλέπεται να αυξηθούν μεταξύ 7% και 9%, από προηγούμενο εύρος αύξησης 5% έως 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή