Η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 101 εκατ. ευρώ σε επιχορήγηση της ΕΕ που προορίζεται για project που σχετίζεται με ανάπτυξη υποδομών LNG, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, όπως αναφέρουν οι FT.

LNG: Ο «σκοτεινός στόλος» του Πούτιν

Η ΕΕ επιδιώκει να ανακτήσει έως και 100 εκατ. ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση, αφού μια κοινοπραξία υπό κινεζική ηγεσία εγκατέλειψε ένα έργο τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου που διερευνάται τώρα για διαφθορά.

Το 2018 η κυπριακή κυβέρνηση ανέθεσε τη σύμβαση ύψους €542 εκατ. για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Βασιλικού σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει την China Petroleum Pipeline (CPP), τη ναυπηγική βιομηχανία Hudong-Zhonghua, τη νορβηγική Wilhelmsen Ship Management και τη Metron του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έργο, που σχεδιάστηκε για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο, επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Ωστόσο, προσέκρουσε σε καθυστερήσεις και η προθεσμία παρατάθηκε αρχικά έως το 2022 και στη συνέχεια πέραν αυτού. Η συμφωνία τελικά κατέρρευσε στις 18 Ιουλίου εν μέσω κατηγοριών ότι η κοινοπραξία δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η CPP έχει πάει σε διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να αναγκάσει τη Λευκωσία να παραδώσει 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ζητά εξηγήσεις

Ο οργανισμός της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για το κλίμα, τις υποδομές και το περιβάλλον, Cinea, στις 24 Ιουλίου έστειλε αίτημα στην κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη χρήση της χρηματοδότησης της ΕΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προετοιμαστεί για την επιστροφή μέρους της. Η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 101 εκατ. ευρώ σε επιχορήγηση της ΕΕ που προορίζεται για το έργο αυτό, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους.

Μια μέρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) δήλωσε ότι είχε «ξεκινήσει έρευνα σχετικά με ένα έργο για τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως ύποπτο για απάτη στον τομέα των προμηθειών, υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε 30 ημέρες για να απαντήσει. Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα την Τρίτη, είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση «θέτουν τη χώρα σε κίνδυνο». Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε επιλέξει αυτή την κοινοπραξία για το έργο.

Ωστόσο, τόνισε ότι «το έργο θα υλοποιηθεί». Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δήλωσε ότι η έρευνά της ακολούθησε έκθεση του Ιανουαρίου από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία της Κύπρου.

Κινεζοκυπριακή διαμάχη

Η Cinea παρέσχε επίσης πληροφορίες στους εισαγγελείς της ΕΕ. «Αφού έλαβε αυτές τις πληροφορίες και τις εξέτασε λεπτομερώς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει τις συμβάσεις που ανατέθηκαν από τις δημόσιες αρχές», ανέφερε.

Στη δημόσια έκθεση των 142 σελίδων, η κυπριακή εθνική ελεγκτική υπηρεσία περιέγραψε τις πολλαπλές φορές που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με καθυστερήσεις, αυξανόμενο κόστος και την ποιότητα και ασφάλεια του έργου. Η ελεγκτική υπηρεσία συνέστησε να αφαιρεθεί η σύμβαση από την κοινοπραξία.

Η εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου της Κύπρου, EΤΥΦΑ, η οποία ήταν ο δικαιούχος του έργου, δήλωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο λόγω της επείγουσας ανάγκης για τον τερματικό σταθμό. Η κοινοπραξία ζήτησε επιπλέον €25 εκατ. για να καλύψει την αύξηση του κόστους του χάλυβα, η οποία εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Κύπρου ενάντια στη σύσταση της εθνικής ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η EΤΥΦΑ παραιτήθηκε επίσης από το δικαίωμά της να ζητήσει αποζημίωση από την κοινοπραξία λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Αλλά στις 18 Ιουλίου, ήταν η EΤΥΦΑ που τράβηξε την πρίζα στο έργο, λέγοντας σε δήλωσή της ότι παρά τις προσπάθειές τους, μια «σειρά παραβιάσεων» συμβατικών όρων από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Κίνας «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρά να τερματίσουν αυτή τη συμφωνία» και να κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο Όταν ρωτήθηκαν για τους ισχυρισμούς ότι η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Κίνας δεν είχε πληρωθεί, Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η EΤΥΦΑ είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή