Η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 101 εκατ. ευρώ σε επιχορήγηση της ΕΕ που προορίζεται για project που σχετίζεται με ανάπτυξη υποδομών LNG, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, όπως αναφέρουν οι FT.
LNG: Ο «σκοτεινός στόλος» του Πούτιν
Η ΕΕ επιδιώκει να ανακτήσει έως και 100 εκατ. ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση, αφού μια κοινοπραξία υπό κινεζική ηγεσία εγκατέλειψε ένα έργο τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου που διερευνάται τώρα για διαφθορά.
Το 2018 η κυπριακή κυβέρνηση ανέθεσε τη σύμβαση ύψους €542 εκατ. για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Βασιλικού σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει την China Petroleum Pipeline (CPP), τη ναυπηγική βιομηχανία Hudong-Zhonghua, τη νορβηγική Wilhelmsen Ship Management και τη Metron του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το έργο, που σχεδιάστηκε για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο, επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Ωστόσο, προσέκρουσε σε καθυστερήσεις και η προθεσμία παρατάθηκε αρχικά έως το 2022 και στη συνέχεια πέραν αυτού. Η συμφωνία τελικά κατέρρευσε στις 18 Ιουλίου εν μέσω κατηγοριών ότι η κοινοπραξία δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η CPP έχει πάει σε διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να αναγκάσει τη Λευκωσία να παραδώσει 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ζητά εξηγήσεις
Ο οργανισμός της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για το κλίμα, τις υποδομές και το περιβάλλον, Cinea, στις 24 Ιουλίου έστειλε αίτημα στην κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη χρήση της χρηματοδότησης της ΕΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προετοιμαστεί για την επιστροφή μέρους της. Η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 101 εκατ. ευρώ σε επιχορήγηση της ΕΕ που προορίζεται για το έργο αυτό, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους.
Μια μέρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) δήλωσε ότι είχε «ξεκινήσει έρευνα σχετικά με ένα έργο για τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως ύποπτο για απάτη στον τομέα των προμηθειών, υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά».
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε 30 ημέρες για να απαντήσει. Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα την Τρίτη, είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση «θέτουν τη χώρα σε κίνδυνο». Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε επιλέξει αυτή την κοινοπραξία για το έργο.
Ωστόσο, τόνισε ότι «το έργο θα υλοποιηθεί». Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δήλωσε ότι η έρευνά της ακολούθησε έκθεση του Ιανουαρίου από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία της Κύπρου.
Κινεζοκυπριακή διαμάχη
Η Cinea παρέσχε επίσης πληροφορίες στους εισαγγελείς της ΕΕ. «Αφού έλαβε αυτές τις πληροφορίες και τις εξέτασε λεπτομερώς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει τις συμβάσεις που ανατέθηκαν από τις δημόσιες αρχές», ανέφερε.
Στη δημόσια έκθεση των 142 σελίδων, η κυπριακή εθνική ελεγκτική υπηρεσία περιέγραψε τις πολλαπλές φορές που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με καθυστερήσεις, αυξανόμενο κόστος και την ποιότητα και ασφάλεια του έργου. Η ελεγκτική υπηρεσία συνέστησε να αφαιρεθεί η σύμβαση από την κοινοπραξία.
Η εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου της Κύπρου, EΤΥΦΑ, η οποία ήταν ο δικαιούχος του έργου, δήλωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο λόγω της επείγουσας ανάγκης για τον τερματικό σταθμό. Η κοινοπραξία ζήτησε επιπλέον €25 εκατ. για να καλύψει την αύξηση του κόστους του χάλυβα, η οποία εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Κύπρου ενάντια στη σύσταση της εθνικής ελεγκτικής υπηρεσίας.
Η EΤΥΦΑ παραιτήθηκε επίσης από το δικαίωμά της να ζητήσει αποζημίωση από την κοινοπραξία λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Αλλά στις 18 Ιουλίου, ήταν η EΤΥΦΑ που τράβηξε την πρίζα στο έργο, λέγοντας σε δήλωσή της ότι παρά τις προσπάθειές τους, μια «σειρά παραβιάσεων» συμβατικών όρων από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Κίνας «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρά να τερματίσουν αυτή τη συμφωνία» και να κινηθούν νομικά εναντίον τους.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο Όταν ρωτήθηκαν για τους ισχυρισμούς ότι η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Κίνας δεν είχε πληρωθεί, Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η EΤΥΦΑ είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Latest News
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ