H μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου είπε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών.

«Η ευρεία αίσθηση της Επιτροπής είναι ότι η οικονομία κινείται πιο κοντά στο σημείο στο οποίο θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο πολιτικής μας» σημείωσε.

Federal Reserve: Αμετάβλητα τα επιτόκια για όγδοη συνεδρίαση

«Το ερώτημα θα είναι αν το σύνολο των δεδομένων, οι εξελισσόμενες προοπτικές και η ισορροπία των κινδύνων συνάδουν με την αύξηση της εμπιστοσύνης για τον πληθωρισμό και τη διατήρηση μιας σταθερής αγοράς εργασίας» εξήγησε. «Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».

Ετήσιος απολογισμός

Ο επικεφαλής της Fed έκανε μια σύντομη αναδρομή από τη συνεδρίαση του Ιουλίου του 2023 που η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι σήμερα και είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η οικονομία των ΗΠΑ σήμερα μοιάζει εντελώς διαφορετική από ό,τι πριν από ένα χρόνο και σημείωσε ότι η ανεργία έχει ανέβει προς τα πάνω, ενώ η πορεία του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει σημαντικά.

«Ήταν μια τελείως διαφορετική οικονομία το 2023 » ενώ περιέγραψε την τρέχουσα οικονομία ως «ιστορικά ασυνήθιστη» αλλά και ως ένα «ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που υπηρετούμε».

«Αυτό που σκεφτόμαστε συνεχώς είναι: Πώς θα το συνεχίσουμε αυτό;»

Επανέλαβε την πάγια θέση ότι οι αποφάσεις θα στηρίζονται στην ανάλυση των δεδομένων σε κάθε συνεδρίαση και είπε ότι μπορεί να φανταστεί ένα σενάριο που περιλαμβάνει από καμία μέχρι αρκετές μειώσεις επιτοκίων, ενώ επεσήμανε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι «είμαστε στο μονοπάτι που θέλουμε να είμαστε».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας συνεχίζουν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται «βιώσιμα» προς τον στόχο του 2%.

«Οι μετρήσεις του πληθωρισμού του δεύτερου τριμήνου έχουν προσθέσει στην εμπιστοσύνη μας και περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν περαιτέρω αυτή την εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Η αγορά εργασίας

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρόσφατη αύξηση της ανεργίας και στην πιθανή αδυναμία στην αγορά εργασίας.

«Καθώς η αγορά εργασίας έχει ψυχθεί και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. Πράγματι, παρακολουθούμε με προσοχή τους κινδύνους και για τις δύο πλευρές της διπλής μας εντολής» σημείωσε.

Η κεντρική τράπεζα παραμένει σε εγρήγορση για τα σημάδια μιας δυνητικά απότομης ύφεσης.«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά γι’ αυτό» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «Έχουμε επίγνωση αυτού του ρόλου, τον οποίο θα το αποκαλούσα ένα στατιστικό πράγμα που έχει συμβεί μέσα στην ιστορία».

Σε αυτό το σημείο, η χαμηλή ανεργία και το χαμηλό επίπεδο απολύσεων υποδηλώνουν μια «ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας» εξήγησε.

Η Fed θα αξιολογεί τον πληθωρισμό και την απασχόληση με μεγαλύτερη βαρύτητα και  είναι σε θέση να σταθμίζει τις τιμές και την αγορά εργασίας πιο ισότιμα, καθώς ο πληθωρισμός έχει ψυχρανθεί, επεσήμανε ο Πάουελ.

«Όταν ήμασταν πολύ μακριά από την εντολή μας για τον πληθωρισμό, έπρεπε να επικεντρωθούμε σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά«Τώρα, έχουμε επιστρέψει σε μια πιο κοντινή προς την ισορροπία εστίαση».

Οι προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη  μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν θα σχετίζεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η κεντρική τράπεζα θα είναι «απολύτως» απολιτική εάν μειώσει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση. Αλλά ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε επίσης να μην υποθέσουμε ότι μια μείωση θα συμβεί σίγουρα.

«Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για να υποστηρίξουμε ή να αντιταχθούμε σε ένα πολιτικό κόμμα, έναν πολιτικό ή οποιοδήποτε πολιτικό αποτέλεσμα» είπε και πρόσθεσε ότι  οι οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δεν λαμβάνουν υπόψη ποιος θα κερδίσει την προεδρία.

«Δεν θα προσπαθούσαμε ποτέ να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις με βάση το αποτέλεσμα εκλογών που δεν έχουν γίνει ακόμη» . Αυτό θα ήταν «μια γραμμή που δεν θα περνούσαμε ποτέ» και σημείωσε ότι είναι η τέταρτη προεδρική εκλογή κατά τη διάρκεια της θητείας στην Fed

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή