Μετά τις σημαντικές μειώσεις του εργατικού δυναμικού το 2022 και το 2023, φέτος έχουν ήδη γίνει πάνω από 60.000 περικοπές θέσεων εργασίας σε 254 εταιρείες, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ανιχνευτή απολύσεων Layoffs.fyi.

Εταιρείες όπως η Tesla, η Amazon, η Google, η TikTok, η Snap και η Microsoft έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές απολύσεις τους πρώτους μήνες του 2024. Μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επίσης δει αρκετά μεγάλες περικοπές, και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν κλείσει εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Αγορά εργασίας: Πώς οι απολύσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμεραγκ στους κολοσσούς της τεχνολογίας

Θέσεις εργασίας: Ο Ιούλιος των απολύσεων

Σύμφωνα με το Techcrunch, μόλις τον Ιούλιο, η Mercari έδειξε την πόρτα της εξόδου σχεδόν στους μισούς υπαλλήλους της στις ΗΠΑ, καθώς η εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία αγωνίζεται να ανταγωνιστεί άλλους ανταγωνιστές του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Temu.

Η Monarch Tractor περικόπτει λιγότερο από το 15% του εργατικού δυναμικού της, 250 έως 300 ατόμων, στο πλαίσιο των αναγκαίων ανακατατάξεων μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης Series C ύψους 133 εκατ. δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες η Kaspersky ανακοίνωσε πως θα απολύσει δεκάδες υπαλλήλους και θα εγκαταλείψει εντελώς την αμερικανική αγορά μετά από κυβερνητική εντολή των ΗΠΑ που απαγόρευσε την πώληση του λογισμικού της εταιρείας λόγω κινδύνων ασφαλείας.

Ενώ η Salesforce απολύει περίπου 300 υπαλλήλους από το εργατικό της δυναμικό, καθώς αναπτύσσει μια ευρύτερη προσπάθεια για τη μείωση του κόστους και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της.

Η Intuit θα περικόψει τις θέσεις σε 1.800 υπαλλήλους, επηρεάζοντας το 10% του εργατικού της δυναμικού. Η εταιρεία αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς μειώθηκαν λόγω χαμηλής απόδοσης και στοχεύει να προσλάβει περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων αντί να μειώσει το κόστος.

Η UiPath σχεδιάζει να περικόψει 420 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 10% του συνολικού της εργατικού δυναμικού, καθώς η εταιρεία υφίσταται μια μεγάλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

Το ίδιο θα πράξει και η UKG που περικόπτει περίπου 2.200 υπαλλήλους, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 14% του εργατικού δυναμικού της, καθώς η εταιρεία λογισμικού προσπαθεί να ανακατευθύνει τους πόρους της σε «βασικούς τομείς καινοτομίας προϊόντων».

Η OpenText σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.200 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 2% του συνολικού της εργατικού δυναμικού, καθώς η εταιρεία διαχείρισης πληροφοριών σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τα έξοδά της έως το 2025.

Ενώ στην απόλυση 1.000 εργαζομένων στη Βρετανία θα προχωρήσει η εταιρεία Dyson, περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της στη χώρα, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή η BeReal φέρεται να μειώνει μεγάλο αριθμό του προσωπικού της μετά την εξαγορά της από τη γαλλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Voodoo.

Οι πρωταγωνιστές κολοσσοί

Σε περικοπές θέσεων εργασιών για το 1/3 των εργαζομένων της στην Ευρώπη σχεδιάζει να προχωρήσει η Unilever μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προχωρά με το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προβλημάτων. Η εταιρεία, η οποία δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, δήλωσε ότι θα περικοπούν έως και 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το τέλος του 2025, ανέφεραν οι Financial Times.

Η eBay φέρεται να πραγματοποιεί απολύσεις στο Ισραήλ, καθώς προχωρά σε παγκόσμια αναδιάρθρωση.

Ανακατατάξεις έρχονται και στην PayPal, που θα καταργήσει έως και 85 υπαλλήλους στα γραφεία της στην Ιρλανδία, αλλά και στη ByteDance που καταργεί περίπου 450 θέσεις εργασίας στο τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδονησίας, που αντιπροσωπεύει το 9% της.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προβεί σε νέο γύρο περικοπών έως και 1.600 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο συναρμολόγησης που διαθέτει στη Βαλένθια της Ισπανίας, μόλις έναν χρόνο μετά τις περσινές περικοπές που αφορούσαν άλλους 1.100 εργαζόμενους.

Ομοίως, στην περικοπή έως και 4.000 θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Toshiba καθώς ο βιομηχανικός όμιλος επιταχύνει την αναδιάρθρωση κάτω απο τη νέα ιδιοκτησία. Η Toshiba αποσύρθηκε από το χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο λόγω της εξαγοράς της αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Japan Industrial Partners (JIP), επισφραγίζοντας μια δεκαετία σκανδάλων και αναταραχών.

Ενώ το Business Insider επισημαίνει πως η Foursquare αποφάσισε να απολύσει 105 υπαλλήλους, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να «εξορθολογήσει» τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό από τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Gary Little.

Η Rivian μείωσε το συνολικό εργατικό δυναμικό της κατά 1%. Είναι ο δεύτερος γύρος απολύσεων για την κατασκευάστρια εταιρεία EV φέτος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περικοπής κόστους, η Peloton απέλυσε το 15% του εργατικού δυναμικού της, που αφορά περίπου 400 άτομα, ενώ παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Barry McCarthy.

Τι συμβαίνει στην Disney

Οι αλλαγές που κάνει η Disney οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού και η Pixar Animation Studios είναι η πρώτη που επηρεάζεται καθώς απολύει περίπου το 14% του εργατικού της δυναμικού, δηλαδή περίπου 175 εργαζόμενους.

Η Pixar θα απολύσει περίπου 175 υπαλλήλους, δηλαδή περίπου το 14% του εργατικού δυναμικού του στούντιο, δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας Walt Disney  στο CNBC. Οι περικοπές έρχονται καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Μπόμπ Ιγκερ (Bob Iger) εργάζεται προς την κατεύθυνση της γενικότερης εντολής του να επικεντρωθεί στην ποιότητα του περιεχομένου της και όχι στην ποσότητα.

Η Microsoft

Φέρεται να περικόπτει εκατοντάδες υπαλλήλους που εργάζονται στην επιχείρησή της για το cloud Azure, αν και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται είναι προς το παρόν άγνωστος. Επίσης κλείνουν τα Arkane Austin, Tango Gameworks και άλλα στούντιο παιχνιδιών στο πλαίσιο των περικοπών στην Bethesda. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι εργαζόμενοι θα επηρεαστούν.

Η Google

Η εταιρεία απέλυσε περίπου 12.000 άτομα το 2023, ακολούθησαν και άλλες απολύσεις αυτή τη χρονιά, όπως τουλάχιστον 200 υπαλλήλους από τις βασικές ομάδες της Flutter, Dart και Python. Στο πλαίσιο εκείνο πραγματοποιούνταν μια αναδιοργάνωση που περιλάμβανε τη μεταφορά ορισμένων θέσεων εργασίας στην Ινδία και το Μεξικό, σύμφωνα με το CNBC.

Στη συνέχεια προέβη σε μεγάλες περικοπές σε παγκόσμιο επίπεδο σε αρκετές από τις ομάδες Cloud της, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, τη συμβουλευτική και τη μηχανική των συνεργατών. Και τώρα θα καταργήσει ακόμη 57 θέσεις εργασίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο CEO της μηχανής αναζήτησης, Sundar Pichai, δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία είναι μεθοδική στις περικοπές εργαζομένων με τρόπο ώστε να «έχει χρόνο να το κάνει σωστά και καλά» και πρόσθεσε πως στο δεύτερο εξάμηνο μπορεί να επιβραδυνθούν οι απολύσεις.

Πού οδήγησε η πτώση πωλήσεων της Tesla

Περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της σχεδιάζει να απολύσει η Tesla. Η απόφαση αυτή όπως όλα δείχνουν σχετίζεται με την πτώση των πωλήσεων εν μέσω ενός εντεινόμενου πολέμου τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο είχε 140.473 υπαλλήλους παγκοσμίως τον Δεκέμβριο του 2023, όπως προκύπτει από την τελευταία ετήσια έκθεσή της.

«Καθώς προετοιμάζουμε την εταιρεία για την επόμενη φάση ανάπτυξής μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε κάθε πτυχή που σχετίζεται με μειώσεις κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας», αναφέρει στο σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ.

«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, κάναμε μια διεξοδική αναθεώρηση του οργανισμού και λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να μειώσουμε τον αριθμό των εργαζομένων μας κατά περισσότερο από 10% παγκοσμίως», είχε αναφέρει σε εσωτερικό σημείωμα που αποκαλύφθηκε από το Reuters.

Πλήγμα και σε πολυτέλεια και υπόδηση

Ούτε η Nike έμεινε αλώβητη, καθώς σχεδιάζει να απολύσει 740 υπαλλήλους στα κεντρικά γραφεία της στο Όρεγκον αυτό το καλοκαίρι.

Ενώ εκατοντάδες απολύσεις ετοιμάζεται να κάνει ο βρετανικός οίκος μόδας Burberry Group Plc , κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απότομη πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας, ανέφερε η Telegraph.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Zoom στα τέλη Ιουνίου, και πληροφορήθηκαν ότι θα υπάρξουν απολύσεις ή θα πρέπει να ξαναυποβάλουν αίτηση για τη θέση εργασίας τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή