Με επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία περιλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μικροτσίπ, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών φιλοδοξεί η Τουρκία να προσελκύσει ακόμη περισσότερα ξένα κεφάλαια. Ήδη στη χώρα καταγράφονται αυξημένες ξένες εισροές σε μετοχές και ομόλογα. Μεγάλο στοίχημα παραμένει η καταπολέμηση του πολύ υψηλού πληθωρισμού, η στήριξη των νοικοκυριών και η σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος.

Νέα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνουν ότι από το Μάιο του 2023 που έγιναν οι γενικές εκλογές στη χώρα μέχρι σήμερα, έχουν εισρεύσει σε μετοχές και ομόλογα της χώρας ξένα κεφάλαια ύψους 30 δις δολαρίων. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Η Τουρκία επεκτείνει την οικονομική της επιρροή στην Αλβανία

Πρόκειται για κίνηση που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο οικονομικό επιτελείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μέχρι την επανεκλογή του ακολουθούσε ανορθόδοξες πολιτικές χαμηλών επιτοκίων σε περιβάλλον πολύ υψηλών τιμών, τρομάζοντας πολλούς επενδυτές. Με τη στροφή σε πιο συμβατικές πολιτικές όπως η μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού σε λίρες Τουρκίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που έτρεχε με πάνω από 70%, τώρα το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό βελτιώνεται αν και υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Από το Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα η απόδοση του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης διαμορφώνεται σε 16%, ενώ 6,3% έχουν αυξηθεί τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα το ίδιο διάστημα ξεπερνώντας το μέσο όρο 1,1% των αναδυόμενων αγορών, αναφέρουν στοιχεία του Bloomberg.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi η οποία έχει συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 2 τρις ευρώ. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, σημειώνεται, η Amundi SA προειδοποιούσε επενδυτές να μην αγοράζουν κρατικά ομόλογα Τουρκίας. Τώρα, οι συναλλαγές αυτές είναι από τις αγαπημένες της εταιρείας επειδή πιστεύει ότι η Τουρκία ακολουθεί πλέον δρόμο επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα που θα επηρεάσει θετικά τις αγορές. Αποτελεί μέρος ευρύτερης μεταμόρφωσης που έχει συμβεί από τον περασμένο Μάρτιο καθώς μέχρι πρόσφατα διστακτικοί επενδυτές βλέπουν πολύ πιο θετικά τις σκληρές μεταρρυθμίσεις των τεχνοκρατών που έχει τοποθετήσει στον οικονομικό του επιτελείο ο Ερντογάν, σημειώνεται.

Οι προκλήσεις πάντως παραμένουν ψηλές για τα νοικοκυριά της χώρας με τον πολύ υψηλό πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματα, τη στέγαση να παραμένει πολύ ακριβή και την αγοραστική δύναμη να είναι μειωμένη λόγω και της προηγούμενης σημαντικής υποχώρησης της λίρας Τουρκίας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία έχει υποχωρήσει στις 33 λίρες Τουρκίας ανά δολάριο ΗΠΑ.

Μέτρα για τόνωση της οικονομίας μέσω υψηλής τεχνολογίας παίρνει η Τουρκία

Ο Ερντογάν δεν θέλει να κερδίσει μόνο την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και αυτή των εγχώριων και ξένων εταιρειών. Η Τουρκία θα κατευθύνει συνολικά πόρους αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελούνται από φορολογικά κίνητρα και θα παράσχει επιπλέον υποστήριξη σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν.

Μιλώντας στην τελετή παρουσίασης του επονομαζόμενου Προγράμματος Κινήτρων Υψηλής Τεχνολογίας (HIT-30) στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η Τουρκία στοχεύει να αναδειχτεί σε περιφερειακό κόμβο παραγωγή για μπαταρίες και επιπλέον πακέτο κινήτρων αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στόχος της Τουρκίας είναι παράγονται στη χώρα τουλάχιστον ένα εκατ. ηλεκτρικά οχήματα ετησίως, είπε ο Ερντογάν.

Για πέντε χρόνια η Άγκυρα θα καλύπτει το ήμισυ των δαπανών προσωπικού νέων τεχνολογικών κέντρων που θα δημιουργηθούν στη χώρα από τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου όσον αφορά την Έρευνα και Τεχνολογία, πρόσθεσε επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Επίσης θα δοθούν μεγάλες επιχορηγήσεις για τη δημιουργία ισχύος 15 γιγαβάτ από ηλιακή ενέργεια, υποσχέθηκε.

Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε ηλεκτρικά οχήματα στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν. Πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία με την κινεζική BYD για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα αξίας 1 δις δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή