
Ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, ήταν ο επί μακρόν πολιτικός ηγέτης της Χαμάς – που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας από τον θύλακο.
Προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.
Ισμαήλ Χανίγια: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς μετά από επίθεση στο Ιράν
Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.
Από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο τιμόνι της Χαμάς
Στις 6 Μαΐου 2017, η Χαμάς, εξέλεξε τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, αντικαθιστώντας τον Χάλεντ Μεσάλ.
Γεννημένος το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη Γάζα από γονείς που διέφυγαν από την πόλη Asqalan μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, ο Χανίγια σπούδασε στο Ινστιτούτο al-Azhar στη Γάζα και αργότερα στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο στην αραβική λογοτεχνία.
Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο το 1983, εντάχθηκε στο Ισλαμικό Φοιτητικό Μπλοκ, πρόδρομο της Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ και έζησε εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αφού αντιμετώπισε απελάσεις και απόπειρες δολοφονίας.
Ανέβηκε στην ιεραρχία της Χαμάς ως στενός συνεργάτης και βοηθός του συνιδρυτή της Χαμάς, του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.
Νωρίτερα φέτος, μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε τρεις από τους γιους του και εγγόνια του στη βόρεια Γάζα, ενώ από μία δεύτερη επίθεση σκοτώθηκαν η αδερφή του και άλλοι δέκα συγγενείς του.
Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.
Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.
Ηγέτες της Χαμάς που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ στο παρελθόν
Ιανουάριος 1996: Το Ισραήλ δολοφόνησε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς Yahya Ayyash στο Beit Lahiya της Γάζας.
Μάρτιος 2004: Ο Γιασίν σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα.
Απρίλιος 2004: Ο διάδοχος του Γιασίν και συνιδρυτής της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση με πύραυλο ελικοπτέρου στην πόλη της Γάζας.
Ιανουάριος 2024: Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό.
Ιούλιος 2024: Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, δολοφονείται στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.
Με πληροφορίες ΑΠΕ, AFP, Al Jazeera


Latest News

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου