«Ποιος θα έρθει μαζί με διασημότητες όπως ο Snoop Dogg και η Sarah Jessica Parker στο Παρίσι (σ.σ. όπου φιλοξενούνται οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες) για να παρακολουθήσουν τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου να κατακτούν το χρυσό», διερωτάται το Politico, για να απαντήσει με νόημα: «Όχι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προφανώς»!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσο αξίζουν τα μετάλλια των νικητών – Τι δείχνει μελέτη της Oxford Economics [Γράφημα]

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ — θέλοντας να προστατέψει τη φήμη της — έχει απαγορεύσει στους αξιωματούχους της να δέχονται δωρεάν εισιτήρια για μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με τα πρόσφατα σκάνδαλα στον τομέα της φιλοξενίας να είναι ακόμη νωπά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους ότι η αποδοχή δώρων «εγείρει ζητήματα συμμόρφωσης με την αναμενόμενη ηθική συμπεριφορά των μελών και του προσωπικού ή μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη φήμη για την επιτροπή και εμπλεκόμενα άτομα», σε ένα email που απέστειλε στο προσωπικό και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Politico, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιος ήταν ο συγγραφέας του.

Επίσης, απαγορεύτηκε στους υπαλλήλους να δέχονται δωρεάν εισιτήρια ή δωρεάν φιλοξενία για σημαντικές εκδηλώσεις όπως το ποδοσφαιρικό τουρνουά Euro 2024 και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… φυλά τη φήμη της

«Ο κίνδυνος για τη φήμη της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αποδοχή ενός εισιτηρίου είναι υψηλός όταν το ευρύ κοινό αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση εισιτηρίων», ανέφερε το επίμαχο email, υπονοώντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και χωρίς… δωρεάν εισιτήρια για τους αξιωματούχους της.

Οι ίδιοι οι επίτροποι — στους οποίους επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις να δέχονται δώρα αξίας έως και 150 ευρώ — θα πρέπει «κανονικά» να αρνούνται εισιτήρια ακόμη και αν είναι κάτω από αυτό το όριο, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να αρνείται εισιτήρια ακόμη και αν η αξία τους είναι κάτω από το όριο των δώρων τους (50 ευρώ), ανέφερε το email.

Για οποιονδήποτε αθλητικό επίτροπο που αναζητά παραθυράκι, το email ανέφερε ότι τα δωρεάν εισιτήρια μπορούν να γίνουν δεκτά «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» εάν εκπροσωπούν επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εκδήλωση ή εάν το εισιτήριο μπορεί να θεωρηθεί «διπλωματική και ευγενική χρήση», όπως προσφέρεται από την κυβέρνηση μιας χώρας της ΕΕ.

Αλλά οι αξιωματούχοι σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Επίτροπο δεν είναι τόσο τυχεροί. Η παρουσία μελών του συμβουλίου των επιτρόπων ή άλλων στελεχών «συνήθως δεν δικαιολογείται σε τέτοιες αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις», ανέφερε το email.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το email μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Εάν το προσωπικό αψηφήσει τους κανόνες, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αντιμετωπίζει σκάνδαλα φιλοξενίας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος Henrik Hololei, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα μεταφορών της Επιτροπής, παραιτήθηκε πέρυσι αφού το Politico αποκάλυψε ότι δεχόταν δωρεάν πτήσεις από την Qatar Airways ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Την ίδια χρονιά, το Politico ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου διπλωμάτη του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ, του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμαν, αποδέχτηκαν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία σε ταξίδια εργασίας από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, του Μαρόκου, του Ισραήλ, και της Ιορδανίας. Όλα τα γραφεία των επιτρόπων είπαν ότι οι προσφορές διαμονής ήταν σύμφωνες με τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο
Business of Sport |

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού [πίνακας]

Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δίνει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αρκετές χώρες ανταμείβουν τους αθλητές τους με διάφορα μπόνους