Ποσοστό 55,88% της «Ελληνικής Τράπεζας» εξασφάλισε η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% των μετόχων της κυπριακής τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Eurobank, «σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρότασης και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 10(1) του Νόμου, ενόψει του ότι η Προτείνουσα κατείχε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των δικαιωμάτων ψήφου της Υπό Εξαγορά Εταιρείας η Δημόσια Πρόταση θεωρείται επιτυχής».

Eurobank: Πράσινο φως από την κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την Ελληνική Τράπεζα

Το τελικό ποσοστό αποδοχής, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, δύναται να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που κατά τον τελικό έλεγχο των Εντύπων Αποδοχής και Μεταβίβασης, καθώς και των εγγράφων που απαιτούνται να συνοδεύουν τα εν λόγω έντυπα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία και ως εκ τούτου, δεν δύνανται να γίνουν αποδεκτά.

Η Eurobank χαρακτηρίζει επιτυχής την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης

Η Axia Ventures Group και η The Cyprus Investment and Securities Corporation Limited (“CISCO”) ενεργούν ως Σύμβουλοι της Προτεινουσας σε σχέση με τη Δημόσια Πρόταση. Επιπρόσθετα, η CISCO ενεργεί ως Χειριστής Ανάδοχος σύμφωνα με τις πρόνοιες της ΚΔΠ 96/2008 (όπως τροποποιήθηκε) του  Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Η περίοδος αποδοχής

Να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση ξεκίνησε την 4η Ιουνίου. Τότε η Eurobank κατείχε άμεσα 228.253.661 μετοχές της Hellenic Bank που αντιπροσώπευαν το 55,29% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας (Hellenic Bank).

Κατά την διάρκεια της περιόδου της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή από τις 4 Ιουνίου 2024 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2024, η Eurobank προέβη στην απόκτηση 776.364 επιπλέον μετοχών που αντιπροσωπεύουν το (0,19%) της Υπό Εξαγορά Εταιρείας προς €2,56 ανά μετοχή, μέσω αγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 31.959 μετοχές (0,01% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου) κατέχονταν από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το συνολικό ποσοστό αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης έφτασε το 0,405%, καθώς υποβλήθηκαν Έντυπα Αποδοχής και Μεταβίβασης για 1.670.975 μετοχές της Υπό Εξαγορά Εταιρείας (δηλ. της Ελληνικής Τράπεζας).

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με την AXIA η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από στρατηγικής άποψης, θα προσφέρει πληθώρα στρατηγικών πλεονεκτημάτων τα οποία συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια δανείων στην Κύπρο: η Eurobank Κύπρου είναι κατά κύριο λόγο δανειστής χονδρικής, με εξειδίκευση σε μεγάλες εταιρείες. Η Ελληνική Τράπεζα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη και αυτό σημαίνει ότι το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο θα είναι 60% χονδρική και 40% δανεισμός νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμένος όμιλος θα γίνει ο ηγέτης της αγοράς όσον αφορά τις καταθέσεις στη χώρα.
  • Περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση: η Ελληνική Τράπεζα αυξάνει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση και «εκτιμούμε ότι οι τραπεζικές εργασίες του 2024 στην Ελλάδα θα μειωθούν στο 56% του καθαρού εισοδήματος του ομίλου (από 65% στα προηγούμενα νούμερα)», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.
  • Η Κύπρος θα αποτελέσει τη γέφυρα για άλλες διεθνείς αγορές: η Ελληνική Τράπεζα βοηθά την Eurοbank να στραφεί σε άλλες διεθνείς αγορές, όπως έχει γραφτεί στον ελληνικό Τύπο μέσω δήλωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου. Αυτές οι αγορές περιλαμβάνουν χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Ινδία, η οποία είναι η χώρα καταγωγής του CEO της Fairfax, του μεγαλύτερου μετόχου της Eurobank. Σαφώς, ακόμη και ένα μικρό μερίδιο αγοράς σε αυτές τις αγορές θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις