Στα οφέλη του ομίλου Eurobank από την απόκτηση του 55,9% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2024 την Τετάρτη το απόγευμα σε αναλυτές.

Όπως ανέφερε η ποσοτικοποίησή τους θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025 και θα παρουσιαστεί μαζί με τα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης και το επιχειρησιακό πλάνο της τριετίας 2025 – 2027.

Άλμα κερδών στα €721 εκατ. για τη Eurobank – «Πέφτουν» τα κόκκινα δάνεια

Σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν συνέργειες σε αρκετούς τομείς:

  • Υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους μέσω επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης
  • Είναι δυνατή η σημαντική αύξηση του εισοδήματος από προμήθειες, με την ανάπτυξη των εργασιών στους τομείς του bancassurance και του wealth management, αξιοποιώντας το υφσιστάμενο πελατολόγιο της κυπριακής τράπεζας
  • Κέρδη θα υπάρξουν από τη μείωση του κόστους, τόσο του λειτουργικού, όσο και των εξόδων για τόκους μέσω πιο φθηνών ομολογιακών εκδόσεων

Οι επόμενοι στόχοι

Επόμενος στόχος της Eurobank, ως προς την Ελληνική Τράπεζα, είναι σύμφωνα με τον κ. Καραβία η πλήρης λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα ξεκινήσει στο γ΄ τρίμηνο του 2024.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της, η Eurobank στοχεύει σε απορρόφησή της. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο χρόνος που θα συμβεί αυτό «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τους μετόχους μειοψηφίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πρώτη φάση οι δύο θυγατρικές της Eurobank στην Κύπρο θα λειτουργούν ως ξεχωριστές οντότητες, κάτι που δεν δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι εργασίες τους είναι συμπληρωματικές.

Άμεσα πάντως θα αλλάξει το διοικητικό της συμβούλιο και το management που θα τρέξει το όλο εγχείρημα.

Αναφερόμενος στη Eurobank, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι η τράπεζα για πρώτη φορά από το 2007 διένειμε μέρισμα, ενώ μετά από 10 και πλέον έτη επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για την κερδοφορία του 2024 και την απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της.

Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες προβλέψεις, η βασική οργανική κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου για 1,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης RoTBV εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 16,5% έναντι 15% που προέβλεπε το πλάνο της τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο.

Από που ήρθαν τα έσοδα

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Eurobank, οι επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων στα εξής:

  • Καθαρά έσοδα από τόκους
  • Κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο
  • Ενίσχυση των μεγεθών από την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της Ελληνικής Τράπεζας και του κέρδους  των 99 εκατ. ευρώ από negative goodwill.
  • Έσοδα από άλλες πηγές που είναι αυξημένα

Σε σχέση με την επίδραση που θα έχει στα αποτελέσματα η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Όπως σημείωσε η τράπεζα έχει ήδη ενσωματώσει στο επιχειρησιακό της πλάνο αυτές τις κινήσεις, ενώ έχει περιορίσει την ευαισθησία του επιτοκιακό εισόδημα μέσω θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου που έχουν ανοίξει και βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση.

Επιπλέον, ο CEO της τράπεζας ανέφερε ότι αναμένει επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού και της αύξησης των επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις