Έτος σταθμό για την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτήρισε το 2024 ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου της εφετινής χρήσης στους αναλυτές την Τετάρτη το απόγευμα.

Τράπεζα Πειραιώς: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας 333 εκατ. το β’ τρίμηνο

Όπως είπε σχετικά, ο όμιλος έχει επανέλθει πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, διένειμε μέρισμα από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια και καθίσταται η πρώτη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών που πιάνει τους τελικούς στόχους MREL 1,5 χρόνο νωρίτερα.

Μεγάλου: Το νέο στοίχημα για την Τράπεζα Περαιώς

Επιπλέον, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο νέο στοίχημα, τη Snappi, τη νέα αμιγώς ψηφιακή τράπεζας, η οποία όπως είπε θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία κατά το α΄ τρίμηνο του 2025, μετά την πρόσφατη λήψη πανευρωπαϊκής άδειας.

Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4 – 5 χρόνια τα έσοδά της να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, με την προσέλκυση 2,5 εκατ. πελατών.

Η ισχυρή επίδοση της Πειραιώς είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών, είπε ο CEO Χρήστος Μεγάλου

Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την έναρξη διάθεσης προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα εξεταστεί η δραστηριοποίησή της σε 3 – 4 ευρωπαϊκές αγορές.

Ως προς τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, τόνισε ότι είναι περήφανος για τις επιδόσεις που πέτυχε η τράπεζα και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Όπως είπε, ο όμιλος πέτυχε κέρδη ρεκόρ την υπό εξέταση περίοδο, γεγονός που καθιστά εφικτή όχι μόνο την επίτευξη των στόχων για το σύνολο της χρήσης, αλλά και την υπέρβασή τους.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε, προκύπτει ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο πρώτο μισό του 2024 ανήλθε σε 18%, πάνω από το στόχο για ολόκληρο το έτος (15%).

Η ισχυρή αυτή επίδοση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τον κ. Μεγάλου, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της τράπεζας σε όλα τα επίπεδα:

– Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2024 σε 10%, με τα υπόλοιπα στη λιανική τραπεζική να παραμένουν σταθερά για τρίτο σερί τρίμηνο, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ισοφάρισαν τις αποπληρωμές από το ιστορικό δανειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Στόχος

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου αναμένει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς για καθαρή αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2024, ενώ το 2025 δεν αποκλείεται ο ρυθμός μεταβολής στη λιανική τραπεζική να περάσει μετά από πολλά χρόνια σε θετικό έδαφος.

– Τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ, κατά 400 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με την τράπεζα να πιάνει ήδη το στόχο που είχε τεθεί για το τέλος της εφετινής χρονιάς.

– Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό, ωθούμενα σε υψηλότερα επίπεδα από τους τομείς των δανείων, των καρτών, των επενδυτικών προϊόντων, των προγραμμάτων Bancassurance και των εμβασμάτων.

– Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σταθερά σε ετήσια βάση κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, με τον όμιλο να διατηρεί την καλύτερη σχέση δαπανών – εσόδων στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

– Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς συνεχίζεται η οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο δείκτης των οποίων διαμορφώθηκε σε 3,3% στο τέλος Ιουνίου.

– Η τράπεζα έχει ήδη πετύχει την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το στόχο που είχε τεθεί, ενώ προβλέπει τη διανομή μερίσματος ίσου με το 30% των κερδών του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις