Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα συναντηθεί -εκτός απροόπτου- η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υποδεχθεί σήμερα εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, οι οποίοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουν τον υπουργό.

Πληθωρισμός: Θετική ένδειξη κάμψης των τιμών, αναφέρει το υπ. Ανάπτυξης

Στο επίκεντρο εκτιμάται πως θα βρεθεί το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει τα νοικοκυριά και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές σε προσιτά επίπεδα.

Κύκλοι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων θεωρούν δεδομένο πως ο κ. Θεοδωρικάκος θα ζητήσει από τις εταιρείες να επιταχύνουν τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και όχι μόνο, προκειμένου να δοθούν περισσότερες ανάσες στα νοικοκυριά.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν στοιχεία για την πορεία μείωσης των τιμών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αρνητικό πληθωρισμό που πλέον παρατηρείται στον κλάδο τους.

Ακρίβεια: Αρνητικός πληθωρισμός και τον Ιούλιο

Αναμένεται να επικαλεστούν μάλιστα και πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο και για δεύτερο διαδοχικό μήνα ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα είναι αρνητικός πιθανότητα σε ποσοστό άνω του 2% ενώ θα υπενθυμίσουν ότι και τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -1,92%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι τιμές στην Ελλάδα ακολουθούν την πτωτική πορεία που παρατηρείται διεθνώς τους τελευταίους μήνες και αναγνωρίζουν τη συμβολή κάποιων μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την αποτροπή ανατιμήσεων.

«Φαίνεται πως τελικά κάποια μέτρα αποδίδουν καρπούς, όπως η απαγόρευση των προσφορών σε προϊόντα που έχουν προηγουμένως ανατιμηθεί καθώς λειτούργησαν αποτρεπτικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος του λιανεμπορίου.

Στροφή στα φθηνά

Η μαζική στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες λύσεις έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδίπλωση των επιχειρήσεων όσον αφορά στη συνέχιση των ανατιμήσεων.

Τα νοικοκυριά αγοράζουν πλέον με βασικό κριτήριο τις τιμές με περίπου εννέα στους δέκα να υπολογίζεται πως επιλέγουν τα φθηνότερα προϊόντα ενώ ένα μεγάλο μέρος αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα και θεωρείται ως μια διέξοδος για τα νοικοκυριά που πιέζονται περισσότερο από την ακρίβεια.

Συνάντηση και με τους βιομήχανους τροφίμων

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Ανάπτυξης να συναντά σήμερα και εκπροσώπους του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμός Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία