Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και επιδείνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 3%, όπως αποτυπώνεται στα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Ενδεικτικό το κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντιέται σήμερα με την Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την ακρίβειας και τους τρόπους συγκράτησης των τιμών.

Την ίδια στιγμή, και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα.

Ακρίβεια: Νέα συνάντηση Θεοδωρικάκου με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ – Στο επίκεντρο οι τιμές

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σε αυτή την κατηγορία υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση.

Πιο θετικές ήταν ωστόσο οι ενδείξεις σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς στη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη (0%) ενώ στην περασμένη σύγκριση είχε δείξει μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.

Στην Ελλάδα δε, οι τιμές εμφάνισαν μηνιαία μείωση κατά 0,4%.

Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ολλανδία και την Εσθονία στο 3,5%.

Στον αντίποδα, στη Λετονία ο ΔΤΚ έτρεξε με μόλις 0,8% ετησίως, στη Λιθουανία με 1,1% και στη Σλοβενία με 1,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή