Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, που διεξάγονται στο Παρίσι, βρίσκονται σε καλό δρόμο, με δεκάδες μετάλλια να έχουν ήδη μοιρασθεί στους νικητές διαφόρων αθλημάτων.

Εκτός από το μετάλλιο, στους νικητές κατά την απονομή παραδίδεται μία μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα «μυστηριώδες» κουτί που περιέχει την επίσημη αφίσα της εκδήλωσης. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα μάλλον τυπικά οι ολυμπιονίκες λαμβάνουν και πρόσθετες οικονομικές ανταμοιβές για τις προσπάθειές τους.

Aπαγορεύεται η χρήση πλαστικών στους Ολυμπιακούς, εκτός εάν είναι… Coca Cola

Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δίνει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αρκετές χώρες ανταμείβουν τους αθλητές τους με διάφορα μπόνους.

Οι υψηλότερες αμοιβές

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη προσφέρουν τις υψηλότερες πληρωμές για τους ολυμπιονίκες τους, σημειώνει το CNBC.

Τα χρηματικά κίνητρα για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αγωνίζονται στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 20% από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν 6 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (δηλαδή περίπου 768.000 δολάρια), ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ο Επικεφαλής Γραμματέας Διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Chan Kwok-ki. Οι κάτοχοι ασημένιου και χάλκινου μεταλλίου θα κερδίσουν 3 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ και 1,5 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Ειδικά κατά τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Χονγκ Κονγκ έχει προγραμματίσει υψηλές αποδοχές λόγω της πρόωρης συγκομιδής μεταλλίων στην κολύμβηση και την ξιφασκία.

Η Σιγκαπούρη δίνει στους Ολυμπιονίκες ένα εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 745.300 δολάρια) για το χρυσό, 500.000 δολάρια Σιγκαπούρης για το ασημένιο και 250.000 δολάρια Σιγκαπούρης για το χάλκινο. Η ασιατική πόλη-κράτος έχει διανείμει μόνο το κορυφαίο χρηματικό μπόνους σε έναν αθλητή: τον Joseph Schooling. Ο συνταξιούχος πλέον κολυμβητής νίκησε τον Μάικλ Φελπς των Ηνωμένων Πολιτειών στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και κέρδισε το χρυσό.

Άλλες κυβερνήσεις που έχουν εξαψήφια χρηματικά έπαθλα για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τη Μαλαισία , το Καζακστάν και την Ινδονησία . Το Ισραήλ φέρεται να προσφέρει ένα εκατομμύριο ισραηλινά σέκελ (270.537 δολάρια) για ένα χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας ένα άλμα 50% από το πριμ που προσφέρθηκε για τους Αγώνες του Τόκιο.

Η χώρα υποδοχής Γαλλία φέρεται επίσης να έχει αυξήσει τα χρηματικά της κίνητρα. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες αναμένεται να λάβουν 80.000 ευρώ — 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που πρόσφεραν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μερικοί επεκτείνουν τις ανταμοιβές σε αθλητές εκτός των θέσεων του βάθρου. Το Ίδρυμα Sports Aid της Γερμανίας απονέμει χρηματικά έπαθλα σε όσους τερμάτισαν στην όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες λαμβάνουν 20.000 ευρώ.

Οι Ολυμπιονίκες της Ινδίας λαμβάνουν χρηματικές ανταμοιβές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον εθνικό αθλητικό φορέα της, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δίνει στους χρυσούς Ολυμπιονίκες 7,5 εκατομμύρια ρουπίες (90.000 δολάρια), ενώ η Ινδική Ολυμπιακή Ένωση προσφέρει ξεχωριστά 10 εκατομμύρια ρουπίες (120.000 δολάρια).

Αυτοκίνητα, αγελάδες και διαμερίσματα

Εκτός από ή αντί για μετρητά, ορισμένοι αθλητές αναμένεται να λάβουν πρόσθετες αμοιβές, όπως διαμερίσματα και αυτοκίνητα τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολυμπιακοί αθλητές του Καζακστάν μπορούν να κερδίσουν 250.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο, 150.000 δολάρια για το ασημένιο και 75.000 δολάρια για το χάλκινο. Το κράτος μοιράζει επίσης διαμερίσματα σε κάθε μετάλλιο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Εθνικό Αθλητικό Συμβούλιο της Μαλαισίας προσφέρει ανταμοιβή ενός εκατομμυρίου ringgit (215.563 δολάρια) για μεμονωμένους χρυσούς Ολυμπιονίκες, ενώ οι ασημένιοι Ολυμπιονίκες αναμένεται να λάβουν 300.000 ringgit και οι χάλκινοι θα λάβουν 100.000 ringgit. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες στη Μαλαισία φέρεται να πρόσφεραν άλλα κίνητρα, όπως πολυτελή διαμερίσματα ή επιπλέον μετρητά.

Όλοι οι αθλητές που θα καταφέρουν να τερματίσουν σε κάποια θέση στο βάθρο θα λάβουν επίσης ένα «αυτοκίνητο ξένης κατασκευής», σύμφωνα με μια αναφορά τοπικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας, Hannah Yeoh.

Στους Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας απονέμονται συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο. Πέρα από ένα κέρδος 63 εκατομμυρίων γουόν Κορέας (43.288 δολάρια), τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας έχουν επίσης τη δυνατότητα είτε μιας ισόβιας μηνιαίας σύνταξης ενός εκατομμυρίου γουόν, είτε ενός εφάπαξ ποσού 67,2 εκατομμυρίων γουόν.

Ένας ασημένιος νικητής κερδίζει 35 εκατομμύρια γουόν και ένας χάλκινος κερδίζει 25 εκατομμύρια γουόν.

Μερικοί αθλητές θα μπορούσαν επίσης να λάβουν άλλα δώρα, όπως δωρεάν ποτά και μεταφορά.

Ο φορέας δημόσιων συγκοινωνιών του Χονγκ Κονγκ MTR Corporation θα δώσει ισοβίως δωρεάν εισιτήρια στους Ολυμπιονίκες της πόλης, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ.

Εκτός από τα 200.000 πολωνικά ζλότι (50.374 δολάρια) από την Πολωνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Klaudia Zwolińska φέρεται επίσης να λάβει έναν πίνακα, ένα κουπόνι διακοπών, μια υποτροφία και ένα διαμάντι για τη διεκδίκηση του ασημένιου μεταλλίου στον διαγωνισμό του γυναικείου κανόε σλάλομ K1.

Τα… ιδιόρρυθμα δείγματα εκτίμησης

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ολυμπιονίκες γίνονται αποδέκτες ιδιόρρυθμων δειγμάτων εκτίμησης.

Μια τοπική αλυσίδα δεσμεύτηκε ότι οι αθλητές που εκπροσώπησαν τη Μαλαισία στους Αγώνες του Τόκιο θα λάβουν δωρεάν φαγητό και ταρίκ (ένα δημοφιλές ρόφημα τσαγιού με ζεστό γάλα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης) εφ′ όρου ζωής , σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιάπωνας πρωταθλητής του πινγκ πονγκ Kasumi Ishikawa κέρδισε για το ασημένιο μετάλλιο στους Αγώνες του Τόκιο δώρο 100… σακούλες ρύζι. Οι Ινδονήσιοι χρυσοί Ολυμπιονίκες του μπάντμιντον Apriyani Rahayu και Greysia Polii φέρονται να κληροδοτήθηκαν με πέντε αγελάδες, ένα εστιατόριο με κεφτεδάκια και ένα νέο σπίτι.

Αθλητές από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και λίγες ακόμη χώρες δεν λαμβάνουν κανένα άμεσο χρηματικό μπόνους για τη θέση τους στο βάθρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αέρας πολυτέλειας στο Παρίσι – Η δυναμική παρουσία των επώνυμων brand
Business of Sport |

Αέρας πολυτέλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού - Δυναμικό «παρών» από επώνυμα brand

Πώς τα brand πολυτελείας προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη φήμη της γαλλικής πρωτεύουσας για να ξανακερδίσουν το μεγάλο κοινό - «Χρυσή ευκαιρία» οι Ολυμπιακοί Αγώνες