Νέα έρευνα από την International Workplace Group αποκαλύπτει ότι το 91% των CEOs εργάζονται πλέον με υβριδικό τρόπο.

Τα τρία τέταρτα των CEOs (75%) επιβεβαιώνει ότι η υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Το 76% των CEOs επιβεβαιώνει ότι η ευελιξία στην εργασία έχει συμβάλλει στη διατήρηση του προσωπικού. Το 74% των CEOs δεν έχει στις προτεραιότητές τους την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.

Αναλυτικά:

Έρευνα της International Workplace Group (IWG), του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, αποκάλυψε ότι εννέα στους 10 CEOs έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας (91%), με τα τρία τέταρτα να υποστηρίζει ότι αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας (75%) και έχει συμβάλει θετικά στη διατήρηση του προσωπικού (76%).

Σύμφωνα με την νέα αυτή έρευνα που διεξήχθη σε 500 CEOs, η συντριπτική πλειοψηφία (74%) δήλωσε ότι η επιχείρησή τους δεν προτεραιοποιεί την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.

Επιπρόσθετα τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες της IWG, οι οποίες υπογραμμίζουν τις απόψεις και τις εμπειρίες των ηγετικών στελεχών για τις πολιτικές υβριδικής εργασίας. Μάλιστα, η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι το 100% των στελεχών HR πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία οδηγεί σε πιο ευτυχισμένο και πιο αφοσιωμένο προσωπικό**.

Βελτιωμένη επικοινωνία και διατήρηση των εργαζομένων

Η έρευνα αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα, καθώς τα τρία τέταρτα συμφωνούν ότι αυτή έχει βελτιωθεί από τότε που ξεκίνησε η υβριδική εργασία. Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία των εργαζομένων (77%) και αποδοτικότητα συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των συναδέλφων (75%).

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η υβριδική εργασία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης κατά περίπου 19.000 δολάρια ημερησίως ανά εργαζόμενο. Αυτή η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης και της αποτελεσματικότητας που προκύπτει από την ευελιξία και την καλύτερη ισορροπία που προσφέρει η υβριδική εργασία στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ημέρα που ένας υπάλληλος μιας εταιρείας εργάζεται υβριδικά, η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά περίπου $19.000***.

Προσελκύοντας νέα ταλέντα

Καθώς οι CEOs συνεχίζουν να βλέπουν τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης και το υβριδικό μοντέλο εργασίας γίνεται αδιαπραγμάτευτο για πολλούς υπαλλήλους, η παροχή ευελιξίας είναι πλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από επτά στους 10 CEOs (73%) συμφώνησαν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να προσελκύσουν και να προσλάβουν τα πιο υποσχόμενα ταλέντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δυνατότητα να προσφέρουν στους υπαλλήλους μεγαλύτερη αυτονομία στο πότε και πού εργάζονται έχει επίσης επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ ευρύτερο σύνολο ταλέντων, με το 71% των CEOs να δηλώνουν ότι έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα υποψηφίων.

Επενδύοντας στην υβριδική εργασία για το μέλλον

Ενώ μερικές εταιρείες επιβάλλουν την παρουσία των υπαλλήλων στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι ηγέτες (74%) υποστηρίζουν ότι η πλήρης επιστροφή στο γραφείο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την επιχείρησή τους στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι η μη ευελιξία θα μπορούσε να επηρεάσει το προσωπικό, και ότι η υβριδική εργασία επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητα τους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) πιστεύουν ότι θα έχαναν ταλαντούχους εργαζομένους αν επέμεναν στην καθημερινή παρουσία των υπαλλήλων τους στο γραφείο.

Έτσι, αντί να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να υπομένουν περιττές, μακρινές και ακριβές μετακινήσεις προς τα κεντρικά γραφεία, οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων επιλέγουν να επενδύσουν στο μέλλον, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της υβριδικής εργασίας. Σε ποσοστό 94%, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υβριδικής εμπειρίας το τελευταίο έτος, με το 43% να αναφέρει ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη επένδυσή τους το προηγούμενο έτος.

Με την συνεχή επένδυση στην υβριδική εργασία να επιταχύνεται, οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι εκθετικές. Με εκτιμώμενο αριθμό 1,2 δισεκατομμυρίων εργαζομένων γραφείου παγκοσμίως να υιοθετούν αυτό το μοντέλο, η αγορά εργαλείων και υπηρεσιών για την υβριδική εργασία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνεργατικοί χώροι συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας και της ικανοποίησης των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα σε ηγέτες επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους. Μάλιστα, έρευνα της IWG έδειξε ότι οι CEOs εταιρειών που υιοθέτησαν την υβριδική εργασία παρατήρησαν αύξηση στην ευτυχία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς και βελτίωση στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντου. Επιπλέον, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το υβριδικό μοντέλο θα επικρατήσει στις εταιρείες τους τα επόμενα πέντε χρόνια**.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: “Η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι εταιρείες όλων των μεγεθών κατανοούν τη σημασία της στη δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος για την παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευτυχία των υπαλλήλων της να ευημερούν.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας αποδεικνύει ότι οι CEOs εκτιμούν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η υβριδική εργασία όχι μόνο στην προσέλκυση, αλλά και στη διατήρηση των πιο ποιοτικών ταλέντων.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive