Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν νέο νόμο τον επόμενο μήνα που θα επεκτείνει τις εξουσίες των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών από ορισμένες ξένες χώρες σε εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ στην Κίνα, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τον σχετικό νομοσχέδιο.

Meta Platforms: Αποκαλυπτήρια για το εσωτερικής σχεδίασης μικροτσίπ AI

Ωστόσο, οι πωλήσεις σχετικού εξοπλισμού από χώρες συμμάχους των ΗΠΑ, που εξάγουν βασικό εξοπλισμό κατασκευής μικροτσίπ – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας και της Νότιας Κορέας – θα εξαιρεθούν, περιορίζοντας τον αντίκτυπο του σχετικού νόμου, δήλωσαν οι πηγές μιλώντας αποκλειστικά και ανώνυμα στο Reuters.

Ως εκ τούτου, οι μεγάλοι κατασκευαστές εξοπλισμού μικροτσίπ, όπως η ASML και η Tokyo Electron δεν θα επηρεαστούν. Οι μετοχές και στις δύο εταιρείες κινήθηκαν ανοδικά μετά την είδηση.

Ο νέος νόμος, που θα είναι μια επέκταση αυτού που είναι γνωστός ως κανόνας ξένου άμεσου προϊόντος, θα αποκλείσει 5-6 κινεζικές μονάδες παραγωγής ημιαγωγών από την εισαγωγή σχετικού τεχνολογικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες. Οι χώρες των οποίων οι εξαγωγές θα επηρεαστούν θα είναι το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποια κινεζικά τσιπ θα επηρεαστούν.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών, αρνήθηκε να προβεί σε σχετικό σχολιασμό.

Κίνα για ΗΠΑ και μικροτσίπ: Υπονόμευση του παγκόσμιου εμπορίου

Ερωτηθείς για το επικείμενο πακέτο ελέγχου των εξαγωγών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Γιαν είπε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να «αναγκάσουν άλλες χώρες να καταστείλουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών» υπονομεύει το παγκόσμιο εμπόριο και βλάπτει όλα τα μέρη. Ο Λιν πρόσθεσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι σχετικές χώρες θα αντισταθούν στις προσπάθειες των ΗΠΑ και θα διαφυλάξουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. «Ο περιορισμός και η καταστολή δεν μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά μόνο θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της να αναπτύξει την επιστημονική και τεχνολογική της αυτάρκεια», είπε.

Με στόχο να εμποδίσουν τις καινοτομίες στους υπερυπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον κινεζικό στρατό, οι ΗΠΑ επέβαλαν ελέγχους εξαγωγών σε τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ για την Κίνα το 2022 και το 2023.

Ο νέος νόμος, που επί του παρόντος είναι σε μορφή προσχεδίου, δείχνει πώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να διατηρήσει την πίεση στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας, αλλά χωρίς να ανταγωνίζεται χώρες – συμμάχους.

Ο κανόνας Foreign Direct Product ορίζει ότι εάν ένα προϊόν κατασκευάζεται με χρήση αμερικανικής τεχνολογίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δύναμη να εμποδίσει την πώλησή του – συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που κατασκευάζονται σε ξένη χώρα. Ο κανόνας χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για να περιορίζει τα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στο εξωτερικό από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, ο οποίος έχει επανακάμψει μετά τους σκληρούς περιορισμούς που του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προηγμένης παραγωγής και ανάπτυξης τσιπ της Κίνας .

Ένα άλλο μέρος αυτού του τελευταίου πακέτου ελέγχου εξαγωγών θα μειώσει την ποσότητα του περιεχομένου των ΗΠΑ που καθορίζει πότε ξένα είδη υπόκεινται στον έλεγχο των ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές, προσθέτοντας ότι κλείνει ένα κενό στον κανόνα Ξένων Άμεσων Προϊόντων. Ο εξοπλισμός, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι εμπίπτει στους ελέγχους εξαγωγών απλώς και μόνο επειδή ένα τσιπ που περιέχει τεχνολογία των ΗΠΑ είναι ενσωματωμένο σε αυτόν, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να προσθέσουν περίπου 120 κινεζικές οντότητες στη λίστα περιορισμένων εμπορικών συναλλαγών τους, η οποία θα περιλαμβάνει 5-6 εργοστάσια κατασκευής τσιπ γνωστών ως fabs, καθώς και κατασκευαστές εργαλείων, παρόχους λογισμικού EDA (ηλεκτρονικός αυτοματισμός σχεδιασμού) και σχετικές εταιρείες.

Εκτός από την Ιαπωνία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα, το επίμαχο αμερικανικό νομοσχέδιο εξαιρεί περισσότερες από 30 άλλες χώρες που ανήκουν στην ίδια ομάδα A:5. Το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει στον ιστότοπό του ότι κατηγοριοποιεί τις χώρες “με βάση παράγοντες όπως οι διπλωματικές σχέσεις και οι ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτές οι ταξινομήσεις βοηθούν στον καθορισμό των απαιτήσεων αδειοδότησης και απλοποιούν τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών, διασφαλίζοντας νόμιμο και ασφαλές διεθνές εμπόριο.”

Οι μετοχές της ASML σημείωσαν άνοδο 6,5% στις πρωινές συναλλαγές του Άμστερνταμ, ενώ οι μετοχές της Tokyo Electron έκλεισαν 7,4% υψηλότερα. Άλλες ιαπωνικές εταιρείες κατασκευασής εξοπλισμού που σχετίζεται με τσιπ σημείωσαν επίσης ισχυρά κέρδη με την Screen Holdings να καταγράφει άνοδο 9% και την Advantest 4,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ελληνικές επιχειρήσεις: Χαμηλή η ψηφιοποίηση των ΜμΕ και περιορισμένη η χρήση τεχνολογιών αιχμής
Τεχνολογία |

Χαμηλή η ψηφιοποίηση των ΜμΕ και περιορισμένη η χρήση τεχνολογιών αιχμής

Βάσει των κριτηρίων του δείκτη Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (δείκτης DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι τουλάχιστον από το 2014 ουραγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό