Βαριά ήταν η Πέμπτη για τις αγορές με τους δείκτες στη Wall Street, στις ευρωπαϊκές αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κινούνται πτωτικά.

Ειδικότερα, ο Dow σημείωσε πτώση 494 μονάδων ή σχεδόν 1,21%. Στα χαμηλότερα της συνεδρίασης, ο δείκτης έχανε 744,22 μονάδες ή πτώση 1,8%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% στις 5,446.68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,3%, στη μεγαλύτερη ενδοημερήσια αντιστροφή από το 2022.

Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος είχε κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα καθώς πολλοί επενδυτές μετέφεραν τις επενδύσεις τους στις εταιρείες του δείκτη, σημείωσε πτώση 3%.

Γιατί τo Bitcoin έχασε 10% σε 72 ώρες

Ορισμένα νέα στοιχεία για την οικονομία αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή ύφεση και ενίσχυσαν ακόμη παραπάνω την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έχει αργήσει πολύ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023. Και ο δείκτης μεταποίησης ISM, που αποτελεί βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, χειρότερα του αναμενόμενου, σε ένα σημάδι οικονομικής συρρίκνωσης. Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα όπως σημειώνει και το Bloomberg, οι διακυμάνσεις στις αγορές περιουσιακών στοιχείων διευρύνονται και οι επενδυτές δυσκολεύονται να αξιολογήσουν την οικονομία και τα κέρδη. Αυτές οι αδύναμες ανακοινώσεις στοιχείων έρχονται μία ημέρα μετά την επιλογή της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, όταν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε στους επενδυτές κάποιες ελπίδες, δηλώνοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι στο τραπέζι.

«Τα στοιχεία που έχουμε λάβει μετά τη συνεδρίαση της Fed σηματοδοτούν ξαφνικά ότι ο κόσμος ανησυχεί τώρα ότι ίσως δεν πρόκειται για μια ήπια προσγείωση και ότι η Fed αμφιταλαντεύεται για πολύ καιρό», δήλωσε ο Τομ Φοτζπάτρικ, διευθύνων σύμβουλος για τις παγκόσμιες γνώσεις αγοράς στην R.J. O’Brien and Associates, όπως μεταδίδει το CNBC.

Μετοχές που θα δουν τον περισσότερο «πόνο» από μια ύφεση ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων

Η μετοχή της JPMorgan Chase, υποχώρησε κατά 2,3%, ενώ αυτή της Boeing, η υποχώρησε περισσότερο από 6%, μια μέρα μετά τον διορισμό του νέου CEO. Ένας μικρός μόνο αριθμός μετοχών κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, με τη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να είναι μία από αυτές καθώς σημείωσε άνοδο 4,8%. Ακόμη και μετοχές της Big Tech είδαν ισχυρές πτώσεις, όπως για παράδειγμα η Nvidia, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 6,7%.

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας και τα νέα αμερικανικά οικονομικά δεδομένα

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,29% στις 511,49 μονάδες. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι περισσότεροι κλάδοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 4,48%, ενώ το λιανεμπόριο ήταν από τους μόνους κλάδους με άνοδο και έκλεισε με κέρδη 1,27%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,01% στις 8.283,36 μονάδες, ο γερμανικός DAX με απώλειες 2,3% στις 18.083,05 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,14% τις 7.370,45 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διεύρυναν τις απώλειες την τελευταία ώρα των συναλλαγών μετά από τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης δημιούργησαν μια ευρύτερη εικόνα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε καθώς τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο «κόκκινο» ξεκίνησε ο Αύγουστος για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το εν γένει αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στα θετική της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί να πιστωθεί ο περιορισμός των αρχικών απωλειών, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι 1.470 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,73 μονάδες ή -0,25% και έκλεισε στις 1.474,44 μονάδες. Αξιοσημείωτο ήταν και το μεγάλο εύρος διακύμανσης, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 1.463,98 (χαμηλό ημέρας) και των 1.479,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Οι επενδυτές φαίνεται ότι προχώρησαν σε κινήσεις profit taking, μετά τα χθεσινά κέρδη, που προέκυψαν στο πλαίσιο του window dressing.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street