Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας και τα νέα αμερικανικά οικονομικά δεδομένα

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,29% στις 511,49 μονάδες. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι περισσότεροι κλάδοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 4,48%, ενώ το λιανεμπόριο ήταν από τους μόνους κλάδους με άνοδο και έκλεισε με κέρδη 1,27%.

Wall Street: Ανοδικά «δια χειρός» Fed – Η Meta εκτοξεύεται στα ύψη

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,01% στις 8.283,36  μονάδες, ο γερμανικός DAX  με απώλειες 2,3% στις 18.083,05 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,14% τις 7.370,45 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διεύρυναν τις απώλειες την τελευταία ώρα των συναλλαγών μετά από τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης  δημιούργησαν μια ευρύτερη εικόνα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο βιομηχανικός  Dow Jones υποχώρησε καθώς τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι κεντρικές τράπεζες

Πίσω στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια. Περιόρισε το βασικό επιτόκιο στο 5% από το υψηλό 16 ετών του 5,25%. Οι αγορές είχαν τιμολόγηση με πιθανότητα 61% τη μείωση 25 μονάδων βάσης πριν από την ανακοίνωση. Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της μείωσης με πλειοψηφία πέντε προς τέσσερις.

Οι μετοχές της Rolls-Royce σημείωσαν άλμα άνω του 11%

Η συνεδρίαση της BοE έρχεται στον απόηχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε σε μια ευρέως αναμενόμενη παρακράτηση των επιτοκίων. Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ είπε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – την οποία οι έμποροι θεωρούν σχεδόν βέβαιη – είναι «στο τραπέζι», εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια μείωση. Ωστόσο, ο Πάουελ φάνηκε να αποκλείει ότι η περικοπή θα ήταν τόσο μεγάλη όσο 50 μονάδες βάσης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι μετοχές της Rolls-Royce σημείωσαν άλμα άνω του 11% για να φτάσουν σε υψηλό όλων των εποχών προτού μαζέψουν κάποια από τα κέρδη αφού η εταιρεία επανέφερε το μέρισμά της και αύξησε την πρόβλεψη για τα κέρδη της με βάση τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Στον αντίποδα η γαλλική εταιρεία πληρωμών Worldline έπεσε στο κάτω μέρος του δείκτη αναφοράς, κλείνοντας την ημέρα κατά 15% χαμηλότερα αφού μείωσε τις προοπτικές για το 2024. Η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε κοντά στο 9% αφού υποβάθμισε τις προοπτικές της για τις γαλλικές λιανικές δραστηριότητές της, παρόλο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Profit taking στην αγορά – Άντεξαν οι 1.470 μονάδες

Στο «κόκκινο»  ξεκίνησε ο Αύγουστος για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το εν γένει αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στα θετική της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί να πιστωθεί ο περιορισμός των αρχικών απωλειών, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι 1.470 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,73 μονάδες ή -0,25% και έκλεισε στις 1.474,44 μονάδες. Αξιοσημείωτο ήταν και το μεγάλο εύρος διακύμανσης, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 1.463,98 (χαμηλό ημέρας) και των 1.479,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Οι επενδυτές φαίνεται ότι προχώρησαν σε κινήσεις profit taking, μετά τα χθεσινά κέρδη, που προέκυψαν στο πλαίσιο του window dressing.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές