Σημαντικές απώλειες καταγράφει την Πέμπτη η Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση από την αρχή του έτους και τον τεχνολογικό Nasdaq να βουτά κατά σχεδόν 3%.

Τα νέα στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβίωσαν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση της οικονομίας, που αντιστρέφει τη δυναμική σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας.

Κάτω από το 4% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου «δια χειρός» Πάουελ

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν στις 249.000 την περασμένη εβδομάδα, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για 235.000 και οι περισσότερες από τον Αύγουστο του 2023. Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης ISM, ένα βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, έφτασε στο 46,8%, χειρότερο από το αναμενόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50 αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης της δραστηριότητας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Η μετοχή της Meta είναι φωτεινή εξαίρεση σε μία άσχημη ημέρα για τις τεχνολογικές μετοχές

Τα αδύναμα στοιχεία έρχονται μόλις μια μέρα αφότου η Federal Reserve επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε κάποιες ελπίδες στην Wall Street, τονίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου είναι στο τραπέζι.

«Τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να κινούνται  προς την κατεύθυνση μιας συρρίκνωσης, αν όχι ύφεσης», σχολιάζει στο CNBC,, ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει γιατί παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο τριών μειώσεων στα επιτόκια της Fed φέτος είναι ορατό και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πέφτουν κάτω από το 4,00%, οι άνεμοι της ύφεσης έρχονται δυνατά».

Profit taking και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Στο ταμπλό της Wall Street

Ο περισσότερες μετοχές της megacap στη Wall Street  υποχωρούν με την Apple και την Amazon.com  να χάνουν πάνω από 1% η κάθε μία, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ η Tesla χάνει 4%.

Η Nvidia σημειώνει πτώση 3,2%, παρασυρόμενη από μια ευρύτερη βουτιά στις μετοχές των chip που προκλήθηκε από τις συντηρητικές προβλέψεις εσόδων της Arm Holdings και της Qualcomm , οι μετοχές οποίων υποχωρούν κατά 15% και 8%, αντίστοιχα.

Εξαίρεση η Meta

Ωστόσο, Meta Platforms κινείται κόντρα στο ρεύμα με κέρδη 4,42%, μετά την αύξηση των εσόδων του δεύτερου τριμήνου και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της του ιδιοκτήτη του Facebook ήταν τα πρώτα μεταξύ των εταιρειών «Magnificent Seven» που ενθουσίασαν τους επενδυτές, εξαλείφοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις δαπάνες τεχνητής νοημοσύνης μετά τα θλιβερά κέρδη από την Alphabet και τη Microsoft τον προηγούμενο μήνα.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας και τα νέα αμερικανικά οικονομικά δεδομένα

Βουτιά και στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,29% στις 511,49 μονάδες. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι περισσότεροι κλάδοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 4,48%, ενώ το λιανεμπόριο ήταν από τους μόνους κλάδους με άνοδο και έκλεισε με κέρδη 1,27%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,01% στις 8.283,36  μονάδες, ο γερμανικός DAX  με απώλειες 2,3% στις 18.083,05 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,14% τις 7.370,45 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διεύρυναν τις απώλειες την τελευταία ώρα των συναλλαγών μετά από τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης  δημιούργησαν μια ευρύτερη εικόνα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο βιομηχανικός  Dow Jones υποχώρησε καθώς τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Profit taking στο ΧΑ

Με το αριστερό ξεκίνησε ο Αύγουστος για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το εν γένει αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στα θετική της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί να πιστωθεί ο περιορισμός των αρχικών απωλειών, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι 1.470 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,73 μονάδες ή -0,25% και έκλεισε στις 1.474,44 μονάδες. Αξιοσημείωτο ήταν και το μεγάλο εύρος διακύμανσης, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 1.463,98 (χαμηλό ημέρας) και των 1.479,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Οι επενδυτές φαίνεται ότι προχώρησαν σε κινήσεις profit taking, μετά τα χθεσινά κέρδη, που προέκυψαν στο πλαίσιο του window dressing.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 99,08 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.786.313 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,47%.

Βουτιά στο Bitcoin

Εξαιρετικά βραχύβιο αποδείχθηκε το ράλι, που πυροδότησε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο Bitcoin  στο Νάσβιλ, η οποία εκτίναξε το μεγαλύτερο crypto στο όριο των 70.000 δολ.

Εβδομήντα δύο ώρες μετά, το Bitcoin έχει ήδη χάσει πάνω από το 10% της αξίας του και κινείται στο χαμηλό δύο εβδομάδων των 62.700 δολ.

Ο BTC υποχωρεί σήμερα κατά περίπου 5%, ξεπερνώντας την ευρύτερη πτώση του δείκτη CoinDesk 20 κατά 6,1%. Το Ether κατέγραψε πτώση κατά 5,8%, και το Solana  και XRP κατά 10%.

Κοιτάζοντας την ευρύτερη εικόνα, η εκτίναξη του bitcoin στα 70.000 δολάρια τη Δευτέρα ακολούθησε τον ενθουσιασμό του συνεδρίου Bitcoin 2024 στο Νάσβιλ και τις υποσχέσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, ότι αν εκλεγεί θα στηρίξει την αγορά ψηφιακών στοιχείων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κρατήσει τα crypto ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο..

Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις του ταύρους του bitcoin, οι οποίοι πρέπει τώρα να αναλογιστούν ότι οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ δεν είναι αυτές που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, όταν αντίπαλό του ήταν ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Polymarket , οι πιθανότητες να κερδίσει Κάμαλα Χάρις τις εκλογές του Νοεμβρίου αυξάνονται σταθερά όλη την εβδομάδα φθάνοντας στο 44%, την ώρα που τα ποσοστά για τον Τραμπ έχουν μειωθεί στο 55% έναντι 70% μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street