
Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο προχωρά ταχύτερα από τις παγκόσμιες προσπάθειες να τη σταματήσουμε, αλλά και οι ικανότητές μας να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει φαίνεται να μειώνονται. Με την οικονομική ανισότητα, την εργασιακή ανασφάλεια και το στάσιμο βιοτικό επίπεδο που δημιουργούν μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση αποξένωσης και αποδυνάμωσης, οι κοινωνίες κατακερματίζονται και η πολιτική πόλωση βαθαίνει. Η συνολική οικονομική ευημερία αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. Αν δεν υπάρξει επανασύνδεση θα καταστρέψουμε τις βάσεις της ζωής μας. Επομένως, η τρέχουσα δύσκολη θέση μας απαιτεί μια εντελώς νέα κοσμοθεωρία – έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του κόσμου μας και του ρόλου μας σε αυτόν.
Ευημερούμε όταν ζούμε αλληλέγγυοι με τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητές μας, όταν ασκούμε εξουσία διαμορφώνοντας το περιβάλλον μας και καινοτομώντας, όταν απολαμβάνουμε επαρκές οικονομικό κέρδος για να ικανοποιήσουμε τις βασικές υλικές μας ανάγκες και όταν ζούμε βιώσιμα στο περιβάλλον μας. Αυτοί είναι τέσσερις θεμελιώδεις παράγοντες ευημερίας που συνοψίζονται με το ακρωνύμιο SAGE.
Ενώ η κοσμοθεωρία του Διαφωτισμού οδήγησε σε άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη και εκτίμηση των ατομικών ελευθεριών, η κοσμοθεωρία του SAGE εστιάζει στο πώς να ευθυγραμμίσουμε τους ατομικούς μας στόχους με τους συλλογικούς μας στόχους. Συνεπάγεται τέσσερις αρχές συλλογικής δράσης, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Η πρώτη αρχή είναι ο κοινός σκοπός. Για παράδειγμα, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέποντας στις χώρες να έχουν κοινούς κλιματικούς στόχους.
Η δεύτερη αρχή είναι η διακυβέρνηση που βασίζεται σε φορείς. Εφαρμόζεται στις πολιτικές για το κλίμα, αυτό περιλαμβάνει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τις κυβερνήσεις να δεσμεύουν μονοπάτια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και δίνουν σε αυτές τις χώρες τα μέσα να πετύχουν τους στόχους τους και φωνή στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις.
Η τρίτη αρχή αφορά τον αναπροσανατολισμό του υλικού κέρδους. Τα επιχειρηματικά κίνητρα και οι όροι λειτουργίας θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν για να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να αποκομιστούν κέρδη σε βάρος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ή της κοινωνικής συνοχής.
Η τέταρτη αρχή αφορά τη διάχυτη περιβαλλοντική ευθύνη. Oλες οι οικονομικές μας δραστηριότητες πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικά βιώσιμες. Oσοι συνεισφέρουν στη γενναιοδωρία της Γης θα πρέπει να ανταμειφθούν και όσοι τη λεηλατούν θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Αυτές οι αρχές του SAGE μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υλικές και κοινωνικές ανάγκες του καθενός ικανοποιούνται σε έναν ακμάζοντα φυσικό κόσμο.
Ο Dennis Snower είναι πρόεδρος του Global Solutions Initiative και επίτιμος πρόεδρος του Kiel Institute for the World Economy. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο University College London και ερευνητής στο INET Oxford. Είναι συνεργάτης του Brookings Institution, ερευνητής του Said Business School του Oxford University και ερευνητής του Harvard Human Flourishing Program


Latest News

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου