Ίσως έχετε ακούσει για shrinkflation, δηλαδή τον πληθωρισμό που προέρχεται από συρρίκνωση του προϊόντος. Οι περισσότεροι το είδαμε σε συσκευασίες όπως τα πατατάκια, ή τα απορρυπαντικά όπου μειώθηκε το περιεχόμενο στη συσκευασία, για να διατηρηθεί η τιμή.

Το shinkflation, χτύπησε την πόρτα του μέσου Αμερικανού γράφει το Fortune. Αλλά όχι μόνο του καθώς συνοδεύεται και από τον πατροπαράδοτο πληθωρισμό αύξησης τιμών. Τα σπίτια συρρικνώνονται σε μέγεθος και οι τιμές τους εκτινάσσονται στα ύψη.

Ακίνητα ΗΠΑ: Τι προβλέπει η Zillow για τον επόμενο χρόνο

Το μέσο αμερικανικό σπίτι είναι κατά 12 τετραγωνικά μέτρα μικρότερο και κατά 125.000 δολάρια πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση από τον δημοσιογραφικό USA Today.

Η ερευνητική τους ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα της Realtor.com για να εξετάσει τις αλλαγές στις τιμές καταχώρισης και στα τετραγωνικά σε 150 από τις πιο πυκνοκατοικημένες πρωτεύουσες πολιτειών. Μεταξύ αυτών των περιοχών, μόνο 18 έχουν δει τα μεγέθη των σπιτιών να επεκτείνονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά όλες ανεξαιρέτως είδαν τις τιμές να αυξάνονται. Βασικά, το μέσο σπίτι είναι περισσότερο από 6% μικρότερο τώρα, ενώ η μέση τιμή είναι 39% ακριβότερη συνολικά — και 52% ακριβότερη ανά τετραγωνικό μέτρο.

Και μικρότερα και ακριβότερα

«Αστικές περιοχές που βλέπουν τη συνολική επιφάνεια να περιορίζεται συνεχίζουν να γίνονται πιο ακριβές ανά τετραγωνικό», συμπεραίνεται στην ανάλυση. «Ουσιαστικά, η κατασκευή μικρότερων σπιτιών δεν εμποδίζει την αύξηση της τιμής ανά τετραγωνικό, αφήνοντας τους αγοραστές με ένα μικρότερο σπίτι και ένα διογκωμένο στεγαστικό δάνειο».

Ωστόσο, «η επικράτηση του φαινομένου ποικίλλει μεταξύ των αστικών περιοχών», αναφέρει η ανάλυση, όπως όλα στον κόσμο των κατοικιών. Τα σπίτια στο Κολοράντο Σπρινγκς «συρρικνώθηκαν» περισσότερο, κατά 21% από το 2019, ενώ οι τιμές καταχώρισης αυξήθηκαν κατά 25%. Επτά στις 10 περιοχές που μίκρυναν τα σπίτια βρίσκονται στο Νότο. Τέσσερις στη Βόρεια Καρολίνα. Από την άλλη πλευρά, στη μητροπολιτική περιοχή του Ντάβενπορτ, γνωστή και ως Quad Cities, τα μεγέθη κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11% περίπου και οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν κατά 58%. Και όσον αφορά την τιμή ανά τετραγωνικό, αυξήθηκε περισσότερο στη μητροπολιτική περιοχή της Naples, κατά σχεδόν 88%, ενδεχομένως ένα άλλο σημάδι της φούσκας στη Φλόριντα.

Ιδού λοιπόν τι γνωρίζουμε: Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την ικανότητα εργασίας από οπουδήποτε, καθώς και η ανάγκη για χώρο τροφοδότησε μια έκρηξη στέγης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τους αγοραστές όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Αυτό άφησε πίσω του υψηλές τιμές κατοικιών και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ελαφρώς: τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι χαμηλότερα και ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών επιβραδύνεται. Παρόλα αυτά, η προσιτή τιμή «πέθανε». Και ταυτόχρονα το κόστος της γης και το κόστος κατασκευής έχει επίσης αυξηθεί.

Ενα μέτρο που απέτυχε να κρατήσει σταθερές τιμές

Πριν από περίπου έναν χρόνο, το Fortune ανέφερε ότι οι κατασκευαστές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χτίσουν μικρότερα σπίτια, ήταν η απάντησή τους στην επιδείνωση της οικονομικής τιμής. «Οι οικοδόμοι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πόσο κακές είναι οι προκλήσεις προσιτής τιμής σήμερα και ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να είναι επιτυχημένοι», εξήγησε τότε ο Άλι Γουλφ της εταιρείας δεδομένων κατασκευής κατοικιών Zonda. «Και σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούν να μειώσουν το συνολικό μέγεθος του σπιτιού για να πετύχουν τη μείωση της συνολικής τιμής του σπιτιού».

Ακόμη και πριν από αυτό, ο Ματ Σόντερς της John Burns Research and Consulting είχε πει στο Fortune: «Υπάρχει πραγματικά αυτή η ενεργή ανταπόκριση από τους κατασκευαστές για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα οικονομικής τιμής κατά μέτωπο, και ένας από τους κύριους μοχλούς που τραβούν είναι η μείωση της επιφάνειας των σπιτιών».

Ωστόσο, και οι δύο πιστεύουν ότι τα σπίτια δεν έγιναν στην πραγματικότητα μικρότερες εκδοχές του ίδιου πράγματος. Αντίθετα, οι κατασκευαστές αναζητούσαν να μειώσουν αχρείαστο χώρο ή να κάνουν συμβιβασμούς μέσα στα σπίτια. Ακόμα κι έτσι, με μικρότερα μεγέθη κατοικιών, οι τιμές εξακολουθούν να έχουν ανέβει, αλλά όχι τόσο όσο θα ανέβαιναν αν οι κατασκευαστές δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή