Σε γενικά αδύναμες επιδόσεις για τα εργοστάσια της Ασίας οδήγησε η ύφεση της μεταποιοητικές δραστηριότητες στην Κίνα τον περασμένο μήνα, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αντιμετώπισαν τη χλιαρή ζήτηση, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Ιαπωνία και επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό στη Νότια Κορέα, εν μέρει λόγω της ήπιας εγχώριας ζήτησης και της αύξησης του κόστους εισροών, σύμφωνα με το Reuters.

Κίνα: Γιατί γεμίζει τις αποθήκες με πρώτες ύλες και εμπορεύματα;

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της κινεζικής βιομηχανίας Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 49,8 τον Ιούλιο από 51,8 τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν έρευνες του μεταποιητικού κλάδου – πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 51,5.

Η μέτρηση, η οποία καλύπτει κυρίως μικρότερες, προσανατολισμένες στις εξαγωγές επιχειρήσεις, ήταν σύμφωνη με την επίσημη έρευνα PMI της Τετάρτης που έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε σε χαμηλό πέντε μηνών.

«Όσον αφορά το μέλλον, αναμένουμε ότι μια περίοδος παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω από την τάση θα επιβαρύνει τη μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ασία για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Shivaan Tandon, οικονομολόγος αγορών της Capital Economics.

Ο τελικός δείκτης προμηθειών (PMI) της ιαπωνικής βιομηχανίας au Jibun Bank Japan υποχώρησε στο 49,1 τον Ιούλιο από 50,0 τον Ιούνιο, κινούμενο κάτω από το όριο του 50,0 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Κίνα: Ο ρόλος των επιτοκίων

Η αδυναμία της μεταποίησης στις βασικές εξαγωγικές οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας υποδηλώνει δύσκολες προοπτικές για την περιοχή, αν και οι οικονομολόγοι ποντάρουν στον αναμενόμενο παγκόσμιο κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων που θα προσφέρει ένα μαξιλάρι.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε την Τετάρτη την πιθανή έναρξη μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Σεπτέμβριο, εάν η αμερικανική οικονομία ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι οι οικονομίες της Ασίας θα κατευθυνθούν προς μια ήπια προσγείωση, καθώς ο συγκρατημένος πληθωρισμός δημιουργεί περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα επιβραδυνθεί από 5% το 2023 σε 4,5% φέτος και 4,3% το 2025.

Οι όμορες χώρες

Η Νότια Κορέα, μια άλλη βασική περιφερειακή μηχανή εξαγωγών, τα πήγε καλύτερα με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 51,4 τον Ιούλιο, παραμένοντας πάνω από το όριο του 50 για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά μειώνοντας την ταχύτητά του από το υψηλό 26 μηνών του 52,0 τον Ιούνιο.

Η Κίνα εμφανίστηκε και πάλι ως πιθανό εμπόδιο για την επέκταση των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας τον Ιούλιο, για παράδειγμα, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Ιούλιο, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις τσιπ, αλλά δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της αγοράς, εν μέσω ανησυχιών για τη διαρκή ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα.

Ο συνολικός μεταποιητικός τομέας στην Κίνα θα μπορούσε να εισέλθει σε ένα «σκληρό καλοκαίρι», αφού τα επίσημα στοιχεία PMI έδειξαν μια ήπια οικονομική δυναμική τον Ιούλιο, δήλωσε η Citi Research, υποδηλώνοντας περισσότερα προβλήματα για τις χώρες που εξαρτώνται από την τεράστια καταναλωτική αγορά της Κίνας.

Ενώ η εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε στην Ταϊβάν, επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον Ιούνιο, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 52,9 τον Ιούλιο, από 53,2 τον προηγούμενο μήνα.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία είδαν τη μεταποιητική δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις έρευνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή