Δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανές το 2024, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Γιάννη Στουρνάρα.

«Εξακολουθώ να αναμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Platow «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που επίσης συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων»

Στουρνάρας: «Λογικές» ακόμα δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι σημειώνουν πρόοδο στον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού και η εξασθένηση της οικονομικής δυναμικής που αποκαλύπτεται από τα πρόσφατα στοιχεία θα μειώσει πιθανώς τις πιέσεις στις τιμές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας  και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πλέον ισορροπημένοι.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είπε  ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες»

O πληθωρισμός θα μειωθεί ομαλά και γρήγορα  αλλά η πορεία παραμένει ανώμαλη σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα δίνουν μικτά σήματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τη Γερμανία να επιστρέφει απροσδόκητα σε συρρίκνωση, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.

«Οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ομαλά και γρήγορα  αλλά η πορεία παραμένει ανώμαλη σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας» εξηγεί ο Έλληνας κεντρικός  τραπεζίτης . «Η μέτρηση του 2,6% τον Ιούλιο εντάσσεται σε αυτή την εικόνα και είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας».

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Το Bloomberg Economics βλέπει επιβράδυνση στο 2,2% τον Αύγουστο. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα και ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «εξίσου ανήσυχοι για την υπέρβαση και την υποεκπλήρωση του στόχου για τον πληθωρισμό.»

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει αναδειχθεί σε βασικό σημείο εστίασης εν μέσω ανησυχιών ότι οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών θα οδηγήσουν σε επίμονο πληθωρισμό. Αλλά ο επικεφαλής της ΤτΕ εξηγεί ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση σ΄αυτούς τους παράγοντας, καθώς «αντιδρούν αργά στην πτώση του πληθωρισμού Επομένως, μπορεί να είναι παραπλανητικό να δίνουμε υπερβολική βαρύτητα στα τρέχοντα στοιχεία», είπε. «Οι μελλοντικοί δείκτες δείχνουν μείωση της αύξησης των μισθών το 2025».

Ο κ,. Στουρνάρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και για τον αυξανόμενο γεωπολιτικό κατακερματισμό.  Σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν διαρκή αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Όσον αφορά την επόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ είπε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η στρατηγική μας είναι αποτελεσματική τόσο σε συνθήκες υψηλού όσο και πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Ο στόχος μας για τον πληθωρισμό του 2% παραμένει αμετάβλητος»

Τέλος εξήγησε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το ουδέτερο επιτόκιο είχε πτωτική τάση πριν από την πανδημία. «Πιστεύω ότι στο μέλλον θα είναι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά πάνω από αυτά -κάπως πάνω από το 0% σε πραγματικούς όρους» σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ισπανία: Ποια πόλη δεν… αστειεύεται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα
Διεθνή |

Σε ποια πόλη της Ισπανίας δεν… αστειεύονται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα

Η περιφερειακή κυβέρνηση επιδιώκει να πατάξει τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb στη μαύρη αγορά απειλώντας τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες με πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ