Την πρώτη μείωση στα επιτόκια μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αποφάσισε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, περιορίζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 5%.

Οι αγορές προεξοφλούσαν με πιθανότητα 61% τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κοντά στον στόχο του 2% της BOE για δύο συνεχείς μήνες.

Federal Reserve: Αμετάβλητα τα επιτόκια για όγδοη συνεδρίαση

Το τραπεζικό επιτόκιο ήταν σε υψηλό 16 ετών στο 5,25% από τον Αύγουστο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία 5-4.

Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι ,  ο οποίος ηγήθηκε της απόφασης για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE θα προχωρήσει προσεκτικά προς τα εμπρός.

Η ΒΟΕ εξακολουθεί να είναι διχασμένη για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τα επιτόκια

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να προσέξουμε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή υπερβολικά», ανέφερε σε δήλωσή του παράλληλα με την απόφαση.

Ποιοι άλλαξαν άποψη για τα επιτόκια

Τον Ιούνιο, η BoE ψήφισε 7-2 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε αναμονή και τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης έδειξαν ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν «εξισορροπημένη» για ορισμένα μέλη – απηχώντας τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν όταν τα επιτόκια διατηρούνταν αμετάβλητα.

Κανένας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που άλλαξαν την ψήφο τους σε αυτή τη συνάντηση – ο κυβερνήτης Andrew Bailey και οι υποδιοικητές Sarah Breeden και Clare Lombardelli – δεν είχαν μιλήσει δημόσια για τη νομισματική πολιτική από την τελευταία συνεδρίαση της BoE τον Ιούνιο.

Η BoE είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν ενημερωθεί για τις ανακοινώσεις μισθών και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, αλλά ο αντίκτυπός τους θα ενσωματωθεί στις προβλέψεις της BoE μόνο μετά τον προϋπολογισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Ο βρετανικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επέστρεψε στον στόχο του 2% της BoE τον Μάιο και παρέμεινε εκεί τον Ιούνιο, από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Αυτό αφήνει τον βρετανικό πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι στην ευρωζώνη -όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο- και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Τετάρτη η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά άνοιξε την πόρτα για μείωση τον Σεπτέμβιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ισπανία: Ποια πόλη δεν… αστειεύεται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα
Διεθνή |

Σε ποια πόλη της Ισπανίας δεν… αστειεύονται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα

Η περιφερειακή κυβέρνηση επιδιώκει να πατάξει τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb στη μαύρη αγορά απειλώντας τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες με πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ