Αμετάβλητη διατήρηση την πολιτική παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+, όπως αποφάσισαν στη συνάντηση τους οι κορυφαίοι υπουργοί των χωρών μελών του Οργανισμού. Ο Οργανισμός διατήρησε και το σχέδιο έναρξης της απεμπλοκής ενός επιπέδου περικοπών της παραγωγής από τον Οκτώβριο και επανέλαβε ότι η αύξηση θα μπορούσε να διακοπεί ή να ανατραπεί εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κορυφαίοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, ή ΟΠΕΚ+ , πραγματοποίησαν την  διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC).

ΟΠΕΚ: Ζητά περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για να αποτραπεί το έλλειμμα

Η απόφαση

Η πολιτική του ΟΠΕΚ+, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει ότι ορισμένα μέλη θα προβούν σε σταδιακή κατάργηση των περικοπών ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν επίσης να παρατείνουν τις προηγούμενες περικοπές των 3,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως το τέλος του 2025.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα 92 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο χαμηλότερα από τα 82 δολάρια

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε ότι τα μέλη που προβαίνουν στις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως «επανέλαβαν ότι η σταδιακή σταδιακή κατάργηση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί», ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει από το υψηλό του 2024 πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο κάτω από τα 82 δολάρια, πιεζόμενες από την ανησυχία για τη δύναμη της ζήτησης, αλλά βρίσκοντας στήριξη αυτή την εβδομάδα από την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι εκτιμήσεις υπουργών για την αγορά

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε ότι το σημερινό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου είναι άνετο για τη Ρωσία, τον προϋπολογισμό της και τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Η προσφορά και η ζήτηση παραμένουν σε ισορροπία, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου είναι απίθανο να συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη, εφόσον η αγορά παραμένει επαρκώς εφοδιασμένη.

Η ζήτηση πετρελαίου, πρόσθεσε, αναμένεται να ακολουθήσει μια συνεχή ανοδική τάση τις επόμενες εβδομάδες.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είχε δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να διακόψει ή να αντιστρέψει τις αυξήσεις της παραγωγής, εάν αποφάσιζε ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Κατά την διάρκεια της συνεδριάσεις Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία διαβεβαίωσαν την επίτευξη πλήρους συμμόρφωσης με τις υποσχεθείσες περικοπές της παραγωγής, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι χώρες αυτές είχαν νωρίτερα παραδώσει σχέδια για την αντιστάθμιση της υπερπαραγωγής του παρελθόντος.

Πηγή του ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της συνόδου επέμενε ότι τα μέλη θα επιδείξουν δέσμευση στο σχέδιο αντιστάθμισης.

Η JMMC, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και άλλων κορυφαίων παραγωγών, συνεδριάζει συνήθως κάθε δύο μήνες και μπορεί να διατυπώνει συστάσεις προς την ευρύτερη ομάδα ΟΠΕΚ+. Η επόμενη της συνεδρίαση είναι στις 2 Οκτώβρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια