Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τελείωσε επιτέλους, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, καθώς οι τιμές της αγοράς και η αστάθεια επανέρχονται στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Έχουμε δει ότι σε όλο το ενεργειακό σύστημα αυτό το τρίμηνο, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα προηγούμενα τον τελευταίο καιρό, επιστρέφουμε σε ένα πιο κανονικό επίπεδο τιμών και περιθωρίου που είναι πριν από το 2022», τόνισε ο Wael Sawan σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, του αργού και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει και έχουν γίνει πιο σταθερές.

Shell: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη – Μειώνει το χρέος, συνεχίζει την επαναγορά μετοχών

Ωστόσο, ο Sawan, ο οποίος υποσχέθηκε να επικεντρώσει τη Shell στις βασικές δραστηριότητές της όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2023, είπε ότι προετοίμαζε την εταιρεία για μια ανώμαλη διαδρομή μέσω της ενεργειακής μετάβασης.

Αφού δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα το δεύτερο τρίμηνο ύψους 6,3 δισ. δολ. , από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ανακοινώνοντας εξοικονόμηση κόστους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μείωση του καθαρού χρέους κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Sawan είπε ότι θα διατηρήσει τόσο το μέρισμα όσο και τις τριμηνιαίες επαναγορές μετοχών της Shell αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

Η Shell θα συνεχίσει να πληρώνει μερίσματα ακόμα κι αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από τα 50 δολ.

«Δημιουργούμε τον χώρο για να έχουμε περισσότερα μετρητά και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με αυτά», είπε. «Και συνεχίζουμε να τοποθετούμαστε για αυτό που είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια μη γραμμική, ασταθής, ενεργειακή μετάβαση. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συνέπεια όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά και σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές».

Διατηρεί τα μερίσματα η Shell

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Shell στοχεύει να διατηρήσει τον στόχο της να επιστρέψει το 30% με 40% των λειτουργικών ταμειακών ροών στους μετόχους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των υψηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά και εάν αυτές πέσουν στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Στα 40 δολάρια το βαρέλι, είπε ότι η Shell θα συνεχίσει να πληρώνει το μέρισμά της. «40 έως 50 δολάρια θα ήταν ένα σενάριο που δεν νομίζω ότι έχουμε δει να διαρκεί για πολύ περισσότερο από 12 μήνες σε καμία στιγμή τις τελευταίες δύο δεκαετίες», πρόσθεσε.

Η πτώση των τιμών και η αστάθεια στην Ευρώπη οδήγησαν τον κλάδο ΑΠΕ και ενεργειακών λύσεων της Shell, που περιλαμβάνει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, να εγγράψει ζημία 187 εκατ. δολαρίων, μία πτώση 215% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός είπε επίσης ότι μείωσε τον αγωγό των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό κατασκευή από 4,6 GW το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους σε 3,8 GW.

Ο Sawan είπε ότι η απώλεια αυτή «δεν είναι μια τεράστια έκπληξη», επειδή πολλά από τα κέρδη της μονάδας προήλθαν από υψηλές τιμές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση βρισκόταν σε μια «βαριά επενδυτική φάση» και ότι ενώ η Shell έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2023 και 2025 σε έργα, αυτά δεν θα αρχίσουν να κερδίζουν χρήματα μέχρι το δεύτερο μέρος της δεκαετίας.

Η Shell διέκοψε πρόσφατα τις εργασίες στο διυλιστήριο βιοκαυσίμων στο Ρότερνταμ, αλλά ο Sawan σημείωσε ότι είχε λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση σε ένα μεγάλο έργο δέσμευσης άνθρακα στον Καναδά και σε μια νέα μονάδα ηλεκτρόλυσης πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, στα 85 δολάρια το βαρέλι, έδωσαν ώθηση στα κέρδη της Shell το δεύτερο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας αδυναμίες σε άλλες παραμέτρους για την εταιρεία, ιδίως στον τομέα της διύλισης και της εμπορίας φυσικού αερίου.

Η στήριξη που έλαβε από τις πωλήσεις πετρελαίου, υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη παραμένει η βασική δραστηριότητα για τους κολοσσούς του κλάδου, παρά τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθούν στρατηγικές διαφοροποίησης και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 6,29 δισεκατομμύρια δολάρια, από 5,07 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,98 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ταμειακές ροές από εργασίες ήταν 13,51 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, πάνω από τις προσδοκίες και το υψηλότερο σε ένα έτος.

Παράλληλα με τον σταθερό ρυθμό των αποδόσεων των μετόχων, η εταιρεία σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο στην ενίσχυση του ισολογισμού της, με το καθαρό χρέος να μειώνεται κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας την Πέμπτη.

Τα συνολικά προσαρμοσμένα κέρδη από την ολοκληρωμένη μονάδα φυσικού αερίου της Shell μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ανάντη δραστηριότητά της αυξήθηκε κατά 21%. Οι χημικές ουσίες και τα προϊόντα μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια