
Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο πακιστανός υπήκοος που χαρακτηρίζεται εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, συνελήφθη το 2003 και μετήχθη στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γουαντάναμο όπου παραμένει από το 2006, αποδέχθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση να δηλώσει ένοχος, όπως και άλλοι δυο συγκρατούμενοί του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Αν και το Πεντάγωνο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, η συμφωνία επιτρέπει στον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ να αποφύγει την προσαγωγή του σε δίκη, στην οποία διέτρεχε κίνδυνο του επιβληθεί η θανατική ποινή, θα εκτίσει ισόβια κάθειρξη, διευκρίνισε η εφημερίδα New York Times.
Τρεις κατηγορούμενοι
Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ που αφορά επίσης η συμφωνία είναι οι Ουάλιντ μπιν Ατάς και Μουστάφα αλ Χαουσάουι. Και οι τρεις κρατούνται τις τελευταίες δυο δεκαετίες στη φυλακή στο Γουαντάναμο, στην Κούβα, σε έδαφος που παραχωρήθηκε με μίσθωση επ’ αόριστον το 1903 στις ΗΠΑ.
Και οι τρεις αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ουδέποτε δικάστηκαν: η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει κωλύματα, ιδίως εξαιτίας της απόσπασης πληροφοριών από αυτούς με συστηματικά βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές της CIA.
Διαπραγματεύσεις
Τον Μάρτιο του 2022, οι συνήγοροι υπεράσπισης των φυλακισμένων είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ποινή τους, ώστε να μην προσαχθούν σε δίκη ενώπιον στρατοδικείου.
Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα παραμείνουν στη φυλακή στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο, δεν θα μεταχθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα εξέτιαν τις ποινές τους στην απομόνωση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οι ευχές και τα «χρόνια πολλά» του Μητσοτάκη για το Πάσχα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδεψε τις ευχές του με μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμά του για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εμφανιστεί στην Πασχαλινή Λειτουργία παρά τα προβλήματα υγείας του – Με γραπτό μήνυμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλον τον κόσμο

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για το χρυσό στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών
«Μας κάνατε για μία ακόμα φορά υπερήφανου!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Κορίτσια για φίλημα - Διέλυσαν την Ουγγαρία και κατέκτησαν το World Cup (13-9)
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας, επικρατώντας με 13-9 της Ουγγαρίας.

Το μήνυμα Τασούλα για την Ανάσταση – «Το σκοτάδι συντρίβεται από το φως»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρεθεί για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών – Το μήνυμα που έστειλε

Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός σημειώθηκε στις 11.32 της Κυριακής νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο πρόγραμμα τους θα λειτουργήσουν και φέτος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας