Η υψηλή ζήτηση και oι ανθεκτικές τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη «έχτισαν» την αυξημένη κατά 34,1% κερδοφορία (στα 148,7 εκατ. ευρώ) της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στο πρώτο εξάμηνο που «γκαζώνει» για τον πράσινο και ψηφιακο μετασχηματισμό της, την ώρα που ο Όμιλος στρέφει το βλέμμα στην επικείμενη είσοδό του σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την εδραίωσή του στις διεθνείς αγορές.

Τιτάν: Αύξηση κερδών 34% το πρώτο εξάμηνο – Στα 148,7 εκατ. ευρώ

Στην ελληνική αγορά, το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για κατοικίες, τροφοδοτούμενο κυρίως από το εξωτερικό και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω «θωράκιση» των οικονομικών μεγεθών του Τιτάνα.

Ο Όμιλος διαθέτει μια δυναμική παρουσία μέσω του δικτύου του στοχεύοντας στην περαιτέρω καθετοποιημένη επέκταση των δραστηριοτήτων του, διερευνώντας ευκαιρίες στα αδρανή υλικά, το έτοιμο σκυρόδεμα και σε άλλα τσιμεντοειδή υλικά, μέσω των οποίων θα ενισχυθούν τόσο η στρατηγική του Ομίλου για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα όσο και η μελλοντική κερδοφορία του. Ο Τιτάνας το πρώτο εξάμηνο του έτους εστίασε στην απόκτηση νέων αποθεμάτων λατομείων και στην αύξηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Την ίδια στιγμή, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του Τιτάνα και η ενίσχυση της ψηφιοποίησής του αποτελούν βασικά συστατικά της στρατηγικής πολυδιάστατου μετασχηματισμού του Ομίλου.

Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο αυτό, η εκτέλεση της Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης για το 2026 συνεχίζεται, με την ολοκλήρωση 4 νέων εξαγορών (bolt-on) το πρώτο εξάμηνο και επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις στην υποκατάσταση εναλλακτικών καυσίμων και κλίνκερ. Η νέα σειρά προϊόντων Titan Edge και Titan Premier έχει ήδη δρομολογηθεί με στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων βιώσιμων προϊόντων και λύσεων έως το 2026. Τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στις ΗΠΑ εισέρχονται στα επόμενα στάδια μελετών.

Αισιοδοξία για τα μεγέθη και στο βάθος… Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

«Είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις στο πρώτο μισό του έτους, είχαμε πολύ καλή απόδοση σε όσες χώρες δραστηριοποιούμαστε, η κερδοφορία μας είναι βιώσιμη και με προοπτικές περαιτέρω ισχυροποίησης, είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως και για το 2025», επεσήμανε σε conference call με αναλυτές ο Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τιτάνα εστιάζοντας στον «πράσινο μετασχηματισμό» του Ομίλου, στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Παράλληλα, σκιαγράφησε την είσοδο του Τιτάνα σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θέτοντας τον στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

«H στρατηγική του Τιτάνα για τον πράσινο μετασχηματισμό του υλοποιείται με συνέπεια, την ίδια στιγμή βάσει προγραμματισμού εξελίσσεται και η είσοδος του Τιτάνα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025», σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής του Tιτάνα, Μιχάλης Κολακίδης.

Aισιόδοξος και για το υπόλοιπο του έτους αλλά και για το 2025, εμφανίστηκε ο Βασίλης Ζαρκαλής, Πρόεδρος και CEO της Titan America.

Tα οφέλη από την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

1)O Τιτάνας που διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αίγυπτο, Τουρκία, Βραζιλία και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς 2,4 δισ. ευρώ, με τον συνολικό του καθαρό δανεισμό (και της Titan American) να διαμορφώνεται στα τέλη του 2023 στα 660 εκατ. ευρώ, με την εισαγωγή του στην… χρηματιστηριακή Μέκκα (ΗΠΑ) θα αυξήσει την ελκυστικότητα της μετοχής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2)Παράλληλα, θα αντλήσει κεφάλαια που θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση του επενδυτικού του πλάνου, περί τα 250 εκατ. ευρώ, για το 2024. Βέβαια οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου αρκούν για να τρέξουν οι επενδύσεις αλλά σε κάθε περίπτωση νέα κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα.

3)Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο και για εξαγορές, απορροφήσεις και συγχωνεύσεις εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου.

Ευοίωνες οι προοπτικές με καύσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η διοίκηση του Τιτάνα «βλέπει» ελπιδοφόρες προοπτικές στην Ελλάδα καθώς «η ανάπτυξη εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά την πανδημία. Μέχρι στιγμής, οι κύριοι συντελεστές της οικονομικής δραστηριότητας είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις στις κατασκευές και ο τουρισμός. Στο μέλλον, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης, ωθούμενος από κρατικά έργα υποδομών, ιδίως χάρη στην επίσπευση των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αστική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη έμφαση στις πρακτικές βιώσιμων κατασκευών».

Παράλληλα, ο Τιτάνας χτίζει τις επιδόσεις του με την έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύει να «κλειδώνει» την παραγωγή κερδών και στο μέλλον.

ΗΠΑ, Τουρκία, Αίγυπτος

Στις ΗΠΑ, «η ανάπτυξη στις κατασκευές βιομηχανικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας στις παραγωγικές μονάδες στη χώρα, αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και συνεπώς ο κατασκευαστικός κλάδος ωφελείται από τις στοχευμένες επενδύσεις και την εξελισσόμενη αγορά», εκτιμά η διοίκηση του Τιτάνα.

Ο Τιτάνας με 14 εργοστάσια τσιμέντου και 127 μονάδες σκυροδέματος σε 15 συνολικά χώρες δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου.

Για το πρώτο εργοστάσιο, ο Τιτάνας επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.

Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ο όμιλος θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις. Ο Τιτάνας έχει δεσμευτεί για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Στην Τουρκία, η επένδυση στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan θα επιτρέψει στον Όμιλο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχονται από την εξέλιξη της αγοράς, καθώς αυτή προσαρμόζεται στην κοινωνική επιταγή για την παραγωγή τσιμέντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κλίνκερ.

Στην Αίγυπτο ο Όμιλος προχώρησε στην παραγωγή νέων τύπων τσιμέντου υψηλής απόδοσης τόσο για τις εξαγωγές χύδην προϊόντος όσο και για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις