Το σχέδιο αξιοποίησης των πλεοναζόντων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας, μετά τη νέα ενίσχυσή τους κατά το πρώτο μισό του 2024, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς.

Όπως είπε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου σε αναλυτές την Πέμπτη το πρωί, θα αξιοποιηθούν για:

  •  Την ανταμοιβή των μετόχων μέσω διανομής μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών
  •  Την περαιτέρω αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων
  •  Την αξιοποίηση ευκαιριών που προσδίδουν αξία στους μετόχους και δημιουργούν συνέργειες για τον όμιλο
  •  Την επαναγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θεραπεύονται, η αγορά των οποίων εκτιμάται ότι θα ανοίξει τα επόμενα 2 – 3 χρόνια

Κέρδη 670 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα το α΄ εξάμηνο – Πρόβλεψη για μέρισμα 40%

Κατά τον κ. Μυλωνά, ως πρώτο δείγμα της κεντρικής στόχευσης της διοίκησης του ομίλου για επιβράβευση των μετόχων, «μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον».

Η τράπεζα προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρήσης του 2024

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τράπεζας, σημείωσε ότι στην τρέχουσα θετική μακροοικονομική συγκυρία, επιτεύχθηκε η ισχυροποίησή τους κατά το α΄ εξάμηνο του 2024.

Όπως ανέλυσε, τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 17,4%.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η δυναμική τους αντανακλά την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους έναντι της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και την ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Συμπλήρωσε δε πως αντικατοπτρίζει τη συνετή διαχείριση των δαπανών και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, ως αποτέλεσμα των αμελητέων ροών νέων επισφαλειών.

Με αυτά τα δεδομένα, η τράπεζα προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρήσης του 2024, ως εξής:

  •  Η βασική καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί το 2024 σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου στόχου
  •  Η απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων θα ανέλθει σε επίπεδα υψηλότερα του 16% έναντι 15% της προηγούμενης πρόβλεψης
  •  Ο δείκτης κόστος προς έσοδα θα παρουσιαστεί καλύτερος του αρχικώς αναμενόμενου, στο 33% έναντι 35%
  •  Η αύξηση των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά΄300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε σχέση με την μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι μέσω κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, έχει περιοριστεί ο βαθμός ευαισθησίας των επιτοκιακών εσόδων στα 35 εκατ. ευρώ περίπου για κάθε περικοπή τους κατά 25 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
LOW: Το 1ο ελληνικό κρασί με χαμηλό αλκοόλ από το Κτήμα Σεμέλη
Επιχειρήσεις |

Το 1ο ελληνικό κρασί με χαμηλό αλκοόλ από το Κτήμα Σεμέλη

Προϊόν καινοτομίας και της πολύχρονης εμπειρίας του Κτήματος στη παραγωγή κρασιών ανωτέρας ποιότητας, το LOW προσφέρει μία εμπειρία γεύσης πλούσια και αυθεντική αλλά με λιγότερο από το 50% αλκοόλης και το 40% των θερμίδων, από ένα «τυπικό»  κρασί περιεκτικότητας 12,5% αλκοόλ