Ακρίβεια και Μέγαρο Μαξίμου

Η ακρίβεια είναι εδώ και βασιλεύει… Και στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ανέμεναν την έκρηξη του πληθωρισμού – σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – στο 3% τον Ιούλιο από 2,5% τον Ιούνιο, εντούτοις όπως έμαθα μία ψυχρολουσία την πήραν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του…

Μαστίγιο και καρότο…

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις τιμές και να πιέσει τους επιχειρηματίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς… για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και να κάνουν μειώσεις και προσφορές.

Πότε με παραινέσεις, πότε με έκτακτες εισφορές… επιδιώκει να τιθασεύσει τις αυξήσεις…

Βιασύνες…

Και μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια και τη βιασύνη της να φρενάρει τον πληθωρισμό πέφτει και σε κάτι περίεργες αντιφάσεις…

Για παράδειγμα, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές του ρεύματος, πηγές της αγοράς και ειδικοί μου σημείωναν το εξής: «Αν και τα ουρανοκατέβατα κέρδη, που είδε η κυβέρνηση σημειώθηκαν στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας τον Ιούλιο, εντούτοις η έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς επιβάλλεται τον Αύγουστο…»

Με πιο απλά λόγια, οι εταιρείες ενέργειας μάζεψαν, ό,τι μάζεψαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι τιμές στη χονδρεμπορική πέφτουν και άρα τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα επιβάλλεται ο φόρος….

Δεν μπορώ να το αντιληφθώ το σκεπτικό της κυβέρνησης…

Σενάρια

Και για το λόγο αυτό προσπάθησα να αντλήσω κάποιες πληροφορίες και τα σενάρια που μου προέκυψαν για αυτήν την κίνηση είναι: Πρώτον με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι… στους ηλεκτροπαραγωγούς – κακεντρεχές μου ακούγεται το συγκεκριμένο σχόλιο, και δεύτερον στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν ότι οι εταιρείες δεν θα αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα τον Αύγουστο και έριξαν τον φόρο για τα έσοδα του επόμενου μήνα σαν μία κίνηση καλής θέλησης…

Βέβαια, όπως και να χει, η ουσία είναι πώς αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να αυξηθούν και τον Αύγουστο οι τιμές στο ρεύμα, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίουν

το όποιο πρόσθετο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά…

Καλό, ε…;

Όχι εγώ…

Στην κυβέρνηση, όμως, δεν παρατηρούνται μόνο βιαστικές κινήσεις….

Καταγράφονται και κινήσεις μετακύλισης  των ευθυνών… Κανένας υπουργός δεν θέλει να θεωρείται υπεύθυνος για την ακρίβεια. Κι όλοι φροντίζουν να πετάνε το μπαλάκι σε συναδέλφους τους ή να φροντίζουν με οποιονδήποτε τρόπο να λένε πώς «δεν φταίω μόνο εγώ, φταίει και ο άλλος…»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Κάπως έτσι μου ερμήνευσαν και την τελευταία αποστροφή της δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών: «Η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι συνολική για την Κυβέρνηση: το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών, το Υπουργείο Ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όλοι μαζί δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να στηρίξουμε τους πολίτες….»

Μήπως είμαι υπερβολικός…;

Το άδειασμα….

Να σημειώσω, πάντως, πριν σας πω τι έμαθα για τη συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους της αγοράς, ότι τον υπουργό Ναυτιλίας Στυλιανίδη, τον ψιλοάδειασε… ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χατζηδάκης…

Ο πρώτος άφηνε πριν δύο μέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο δεύτερος την αμέσως επόμενη ημέρα φρόντισε να βουλιάξει… την όποια τέτοια προσδοκία…

Καλά πήγε κι αυτό…

—-

Τι ζητά ο Θεοδωρικάκος

Για όσους αναρωτιούνται για ποιο λόγο συναντήθηκε κατακαλόκαιρο ο Θεοδωρικάκος από τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών, σας έχω την απάντηση.

Το λέω αυτό γιατί πολλοί μπορεί να απόρησαν διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία κινούνταν λίγο πολύ στο ίδιο μοτίβο με παρόμοιες ανακοινώσεις στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνονταν η ανάγκη οι επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» στη μάχη με την ακρίβεια, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης

Πρωτοβουλίες

Έμαθα λοιπόν πως ο υπουργός ζητάει από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν από κοινού συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δηλαδή να δουν σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες σε ποια προϊόντα μπορούν να ρίξουν τις τιμές. Και ζητά ο Θεοδωρικάκος πρωτοβουλίες, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας….

Γιατί προς τα εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγηθούμε εάν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο της ακρίβειας.

Ο ρόλος του Αναγνωστόπουλου…

Στην «πανστρατιά» που ζήτησε ο υπουργός από την επιχειρηματικότητα κομβικό ρόλο, όπως πληροφορούμαστε θα έχει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Αποστολή του κ. Αναγνωστόπουλου είναι να επικοινωνήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συγκρότησης μιας ενιαίας πρότασης που θα έχει όμως εθελοντικό χαρακτήρα.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν κάποιου είδους ανταπόδοση από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να προβάλλονται και να στηρίζονται όσες προχωρούν σε μειώσεις τιμών. …και το δώρο στους συνεπής.

Δελτίο Τύπου

Μια σκέψη είναι και η έκδοση Δελτίου Τύπου από την πλευρά του υπουργείου όπου θα αναφέρονται τα προϊόντα και οι εταιρείες που ρίχνουν τα τιμολόγιά τους.

Και να μην κρύβονται κάποιες εταιρείες πίσω από την προσπάθεια άλλων.

Ο Αύγουστος λοιπόν προβλέπεται αρκετά «καυτός» για λιανεμπόριο και βιομηχανία.

Τα σχολικά είδη

Και αυτό γιατί ο υπουργός ζήτησε να υπάρξουν αποτελέσματα προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Τα σχολικά είδη πέραν του ότι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, παρουσιάζουν διεθνώς σημαντικές αυξήσεις… και τρομάζουν την κυβέρνηση.

Δεν θα ήθελε λοιπόν να δει ένα καινούργιο κύμα δυσαρέσκειας από τα νοικοκυριά από τα ρεπορτάζ που θα μιλούν για νέο κύμα… ανατιμήσεων.

Η πτήση….

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ανησυχούν για τις νέες πτήσεις τιμών, σε άλλα κυβερνητικά και κρατικά, όμως, πόστα, κάποιες πτήσεις… δεν ενοχλούν καθόλου.

Σε τι αναφέρομαι; Έμαθα λίαν προσφάτως πώς στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος.

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Μπίνη, μέχρι πρότινος μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν έχω να πω κάτι για τον πρόεδρο, παρά μόνο να θαυμάσω την πορεία του…

Από το βιογραφικό του βλέπω ότι είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, Συντηρητής Αεροσκαφών αλλά και με MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είχε διατελέσει πρόεδρος στον (προσέξτε) Ε..Ο. Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. Είναι ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.

Ο Οργανισμός αυτός διερευνούσε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στις 19 Μαρτίου ο Μπίνης παραιτήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών να μη σχετίζει την αποχώρηση του στα Τέμπη καθώς η αρμοδιότητα αυτή, όπως έλεγε, ανήκει στον Αντιπρόεδρο.

Ένα «μπράβο» στον Μπίνη καθώς πετυχαίνει και κουμπώνει παντού… λόγω των σπουδών του…

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, και διπλοθεσίτης…

Στόχοι

Υπάρχει όμως και η αγορά.

Κινείται σε άλλους ρυθμούς. Τέτοια περίπτωση είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ, οι επιδόσεις της για το δεύτερο εξάμηνο φανερώνουν την πολύ καλή της πορεία.

Ο CEO Χρήστος Μεγάλου στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από ποτέ για την επίτευξη των στόχων κι όλα δείχνουν ότι τα κέρδη του 1 δισ. για το 2024 θα επιτευχθούν.

Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς

Το μέρισμα

Όσον αφορά το μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2024, στόχος είναι η διάθεση του 30% των κερδών, από 10% πέρυσι, ενώ ο Μεγάλου βλέπει και ανάκαμψη στη λιανική. Μάλιστα για το 2025 εκτιμά ότι θα σημειωθούν για πρώτη φορά θετικοί ρυθμοί στην πιστωτική επέκταση.

Snappi

Πάντως, η μεγάλη αδυναμία του Μεγάλου είναι η Snappi, η ψηφιακή τραπεζική.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε και την επέκταση της στο εξωτερικό…

Χωρίς τούβλα…, σύμφωνα με την τραπεζική ορολογία. Δηλαδή ανάπτυξης εκτός συνόρων χωρίς καταστήματα…

—-

Το AI στην υπηρεσία της… Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Και να μείνουμε στον ψηφιακό κόσμο.

Και για την ακρίβεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» προχωρά όπως μαθαίνω η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στόχος; Η παροχή τεχνογνωσίας και η εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης που θα διευκολύνουν τις εργασίας της Επιτροπής.

Και κυρίως τους ελέγχους μεταξύ άλλων για υποθέσεις χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα χρήματος. Αυτό σημαίνει πως θα εντοπίζονται και θα ελέγχονται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά όσοι προσπαθούν να παίξουν με το επενδυτικό κοινό…

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι όπως λένε οι πηγές μου, από τις λίγες εποπτικές αρχές στον κόσμο που στρέφονται και ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία στη λειτουργία τους.

Και η πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου έχει στη διάθεση της ένα νέο όπλο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories