Στην παγκόσμια λίστα με τα δέκα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, τα εννιά βρίσκονται στην Ασία, για το έτος 2024, υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση προς τα ανατολικά στις παγκόσμιες εμπορικές ροές.

Εμπορευματοκιβώτια: Αύξηση του στόλου με ρεκόρ 15ετίας

Λόγω των αλλαγών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην περιοχή, το ενδοπεριφερειακό εμπόριο εντός της Ασίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στη δεκαετία του 1990, πάνω από το 70% των ασιατικών εξαγωγών σε αξία κατευθυνόταν σε προορισμούς εκτός Ασίας , με τα εμπορευματοκιβώτια να επιστρέφουν πίσω συνήθως άδεια.

Αντίθετα σήμερα περίπου το 60% των εξαγωγών στην Ασία διακινούνται εντός της περιοχής.

Τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο με βάση την ετήσια κίνηση TEU (μεταφορική ικανότητα για πλοία εμπορευματοκιβωτίων) το 2023.

Όπως μπορούμε να δούμε, επτά από τα δέκα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα, αποδεικνύοντας τον κεντρικό της ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο.

Από το 2009, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου λιμένων της Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI). Ως παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθετήθηκε από την Κίνα το 2013, το BRI στοχεύει στην επέκταση της συνδεσιμότητας και του εμπορίου μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής μέσω της δημιουργίας εκτεταμένων δικτύων σιδηροδρόμων, αγωγών ενέργειας, αυτοκινητοδρόμων και ναυτιλιακών διαδρομών.

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως, το λιμάνι της Σιγκαπούρης κατέγραψε 39 εκατομμύρια TEU το 2023. Κάθε χρόνο, 130.000 πλοία εισέρχονται στο λιμάνι, το οποίο συνδέεται με 600 λιμάνια σε περισσότερες από 120 χώρες παγκοσμίως. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 1.000 πλοία βρίσκονται στο λιμάνι της ανά πάσα στιγμή σε μια ημέρα.

Πέρα από την Ασία, το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία είναι ο κορυφαίος κόμβος στην Ευρώπη. Με μεγάλη ιστορία από τον 15ο αιώνα, το ολλανδικό λιμάνι εκτείνεται περίπου 40 km σε μήκος και 10 km σε πλάτος. Πιο πρόσφατα, το λιμάνι του Ρότερνταμ εργάζεται σε έργα αυτόνομης ναυτιλίας με πολλούς εταίρους, επιτρέποντας στα πλοία να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τη χρήση καμερών και αισθητήρων, που χρησιμεύουν ως μάτια και αυτιά των πλοίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
Παύλος Ξηραδάκης: Γιατί τα λιμάνια θέλουν ρυμουλκά με ισχυρό πυροσβεστικό εξοπλισμό
Λιμάνια |

Παύλος Ξηραδάκης: Γιατί τα λιμάνια θέλουν ρυμουλκά με ισχυρό πυροσβεστικό εξοπλισμό

Αναγκαία η ύπαρξη ρυμουλκών με ισχυρή πυροσβεστική ικανότητα για την κατάσβεση πυρκαγιών όχι μόνο στα πλοία αλλά και στις χερσαίες εγκαταστάσεις των ελληνικών λιμανιών

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής