Η Meta Platforms ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς για τα έσοδα του β’ τριμήνου την Τετάρτη και έδωσε μια εξαιρετικά… ρόδινη πρόβλεψη πωλήσεων για το τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ότι οι ισχυρές δαπάνες ψηφιακών διαφημίσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook – Instagram) μπορούν να καλύψουν το κόστος των επενδύσεών της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και των προβλέψεων η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 6,8% μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

Η Meta θα επιτρέπει τη δημιουργία προσαρμοσμένων χαρακτήρων AI

Πιο αναλυτικά, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram δήλωσε ότι αναμένει έσοδα τρίτου τριμήνου από 38,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 41 δισεκατομμύρια δολάρια, το μέσο των οποίων είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 39,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Τα έσοδα για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 27% στα  39,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αύξηση εσόδων από διαφήμιση

Η Chief Financial Officer της Meta, Σούζαν Λι, είπε σε conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι η εταιρεία «συνεχίζει να βλέπει υγιή παγκόσμια ζήτηση διαφήμισης» και επίσης δρέπει τους καρπούς ενός πολυετούς έργου για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των συστημάτων στόχευσης, κατάταξης και παράδοσης για ψηφιακές διαφημίσεις στο τις πλατφόρμες της.

Η Λι και ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσαν ότι αυτά τα εργαλεία θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τα νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι βοηθοί συνομιλίας, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία εσόδων.

Οι μετοχές της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Snap, η οποία επίσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή διαφήμιση, αυξήθηκε κατά 3% μετά τις ανακοινώσεις της Meta.

«Οι ανησυχίες που μπορεί να είχαν οι επενδυτές σχετικά με τις δαπάνες της Meta για την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse είναι πιθανό να αμβλυνθούν από τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής του eMarketer, Μαξ Γουίλενς. «Με τα περιθώρια τόσο υγιή όσο είναι, οι επενδυτές της Meta θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με τις έντονες επενδύσεις της εταιρείας στα σχέδιά της για το μέλλον», πρόσθεσε ο Γουίλενς.

Αν και τα κόστη της Meta αυξήθηκε κατά 7% το β’ τρίμηνο, τα έσοδά της ξεπέρασαν σημαντικά την αύξηση των δαπανών και οδήγησαν σε αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 9 μονάδες, στο 38% από 29%.

Τα καθημερινά ενεργά άτομα (DAP), ο δείκτης που χρησιμοποιείται από την εταιρεία για να παρακολουθεί πόσους μοναδικούς χρήστες ημερησίως ανοίγουν κάποια από τις εφαρμογές της, αυξήθηκε επίσης κατά 7% από έτος σε έτος σε μέσο όρο 3,27 δισεκατομμυρίων για τον Ιούνιο.

Η ανάκαμψη

Τα κέρδη της Meta έρχονται μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από άλλους ηγέτες της βιομηχανίας της τεχνολογίας, τα οποία υποδηλώνουν ότι η ανταμοιβή από τεράστιες επενδύσεις στην AI μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι ήλπιζε η Wall Street. Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα φέτος για τη δημιουργία υποδομής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Alphabet, μητρική της Google, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως και οι δύο αυτές εταιρείες, η Meta έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στα κέντρα δεδομένων της σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από τη έκρηξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές της βυθίστηκαν τον Απρίλιο αφού αποκάλυψε μια πρόβλεψη δαπανών υψηλότερη από το αναμενόμενο, ρίχνοντας γρήγορα 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Αυτό έληξε μια σειρά ισχυρών τριμήνων για τη Meta, η οποία αναρριχήθηκε από την κατάρρευση της τιμής της μετοχής το 2022 μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό και κλίνοντας στον ενθουσιασμό των επενδυτών σχετικά με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η Meta άνοιξε τις προσλήψεις τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα μηχανικών AI, ενώ συνεχίζει να διαλύει αθόρυβα ομάδες αλλού. Ανέφερε την Τετάρτη ότι το εργατικό της δυναμικό μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, αν και η Λι είπε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα είναι «σημαντικά υψηλότερος» μέχρι το τέλος του έτους.

Υποδομές AI

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να δαπανά μεγάλα ποσά σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, αναμένοντας ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2024 θα κυμαίνονται μεταξύ 37 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 2 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 35 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άφησε την πρόβλεψή της για τις συνολικές δαπάνες για το έτος αμετάβλητη στα 96 έως 99 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προειδοποίησε ότι το κόστος των υποδομών θα συνεχίσει να είναι «σημαντική κινητήρια δύναμη» της αύξησης των δαπανών το 2025.

Πηγή: Meta Platforms

Εικονική πραγματικότητα

Απώλειες που σχετίζονται με τη μονάδα Metaverse Reality Labs της εταιρείας, η οποία παράγει τις συσκευές (μάσκες) εικονικής πραγματικότητας, έξυπνα γυαλιά κατασκευασμένα σε συνεργασία με την Essilor Luxottica (Ray-Ban) και τα επερχόμενα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας θα συνεχίσουν επίσης να «αυξάνονται σημαντικά», ανέφερε.

Αν και τα στελέχη της Meta είπαν ότι η τελευταία έκδοση των έξυπνων γυαλιών είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από το αναμενόμενο, η Reality Labs έχασε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το β’ τρίμηνο και η Λι απέδωσε την αύξηση των εσόδων της μονάδας κυρίως στις πωλήσεις των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ισπανία: Ποια πόλη δεν… αστειεύεται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα
Διεθνή |

Σε ποια πόλη της Ισπανίας δεν… αστειεύονται με το Airbnb – Έρχονται βαριά πρόστιμα

Η περιφερειακή κυβέρνηση επιδιώκει να πατάξει τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb στη μαύρη αγορά απειλώντας τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες με πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ