Η σχέση της Microsoft με την OpenAI, με την οποία έχει πολυετή συμφωνία συνεργασίας και αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει γίνει και επίσημα πιο περίπλοκη.

Η Microsoft προχώρησε την Τρίτη στην προσθήκη της startup τεχνητής νοημοσύνης στη λίστα των ανταγωνιστών στην τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες κολοσσοί όπως η Amazon, η Apple, η Google και η Meta Platforms.

Θα γίνει η OpenAI ο επόμενος τεχνολογικός κολοσσός;

Η Microsoft έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με το OpenAI, η οποία λειτουργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών cloud και χρησιμοποιεί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η OpenAI σε τελικά προϊόντα για εμπορικούς πελάτες και καταναλωτές. Η Microsoft είναι συγχρόνως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην OpenAI, έχοντας διαθέσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Στην έκθεση της Microsoft αναγνωρίζεται η OpenAI, δημιουργός του chatbot ChatGPT, ως ανταγωνιστής τόσο σε επίπεδο προσφοράς λύσεων τεχνητής νοημοσύνης όσο και σε επίπεδο ψηφιακής διαφήμισης σε μηχανές αναζήτησης και ειδήσεων. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η OpenAI ανακοίνωσε ένα πρωτότυπο μιας μηχανής αναζήτησης που ονομάζεται SearchGPT.

Η σχέση των δύο εταιρειών δεν έχει αλλάξει, δηλώνει εκπρόσωπος της OpenAI

Ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να πληρώσουν την OpenAI για πρόσβαση στα μοντέλα της. Άλλοι περνούν από την υπηρεσία Azure OpenAI της Microsoft. Για όσους αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο ChatGPT, το Copilot chatbot της Microsoft είναι επίσης διαθέσιμο μέσω της μηχανής αναζήτησης Bing και στα λειτουργικά συστήματα Windows.

Εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε στο CNBC ότι τίποτα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν έχει αλλάξει και ότι η συνεργασία τους δημιουργήθηκε στη βάση της κατανόησης ότι θα ανταγωνίζονταν. Η Microsoft παραμένει καλός συνεργάτης της OpenAI, συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν και… δράματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, φέρεται να μην ενημερώθηκε πριν το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI εκδιώξει τον CEO Σαμ Άλτμαν τον Νοέμβριο. Αφού ο Άλτμαν αποκαταστάθηκε γρήγορα στη θέση του, η OpenAI έδωσε στη Microsoft μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Microsoft παραιτήθηκε από τη θέση νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τον Μάρτιο, ο Ναντέλα προσέλαβε τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτή της DeepMind, μιας εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης που προϋπήρχε της OpenAI και εξαγοράστηκε από την Google το 2014. Ο Σουλεϊμάν, ο οποίος ήταν συνιδρυτής και ηγέτης της startup Inflection AI, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος μιας νέας μονάδα που ονομάζεται Microsoft AI και αρκετοί υπάλληλοι της Inflection τον ακολούθησαν.

Παρόλα αυτά Ναντέλα και Άλτμαν συνεχίζουν να βρίσκονται «κοντά». «Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στον Σαμ είναι κάθε μέρα που μου τηλεφωνεί και μου λέει: “Χρειάζομαι περισσότερα, χρειάζομαι περισσότερα, χρειάζομαι περισσότερα”», είπε ο Ναντέλα στους New York Times σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη