Βαθαίνει το παγκόσμιο sell-off στα χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς η απότομη επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ συσσώρευσε πιέσεις σε μια αγορά μετοχών που ήδη κλυδωνίζεται από την απότομη πτώση των μετοχών ημιαγωγών. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος βρίσκεται σε χαμηλό εξαμήνου και το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε και τις 1440 μονάδες, με τις τράπεζες να ηγούνται της κατρακύλας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη Wall Street δείχνουν έδειξαν πτώση 2,5% για τον Nasdaq στο άνοιγμα της Wall Street και πτώση 1,8% για τον S&P 500, επεκτείνοντας την πτώση της προηγούμενης ημέρας, η οποία επιδεινώθηκε από τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στην ασφάλεια των ομολόγων και στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve – η οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη – θα αναγκαστεί να ανταποκριθεί στην αποδυνάμωση της οικονομίας με γρήγορες περικοπές στο κόστος δανεισμού.

Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ υποχώρησε 0,18 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,79%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, υπονοώντας ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά μεγάλη περικοπή κατά μισή μονάδα σε μία από τις τρεις υπόλοιπες συνεδριάσεις της.

Τεχνολογική βουτιά στις παγκόσμιες αγορές

«Οι μετοχές τεχνολογίας δεν μπορούν απλώς να γίνονται ακριβότερες για πάντα, τα επιτόκια άρχισαν επιτέλους να πέφτουν στις περισσότερες περιοχές και η στροφή του κύκλου στην Ιαπωνία είναι ένα σεισμικό γεγονός», δήλωσε ο Neil Birrell, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σημείο καμπής».

«Οι επενδυτές θα επανατοποθετηθούν, αλλά δεν θα είναι γραμμικό, η αστάθεια θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας», πρόσθεσε.

Οι μετοχές της Intel σημείωσαν βουτιά 21 τοις εκατό στις προκαταρκτικές συναλλαγές μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της εταιρείας να καταργήσει 15.000 θέσεις εργασίας. Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 8,5 τοις εκατό στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα, αφού οι προοπτικές κερδών της υποχώρησαν από τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Εξάπλωση και στην Ευρώπη

Το ξεπούλημα επεκτείνεται και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 2,2%, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο.  Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML σημείωσε πτώση 7,9%.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχωρούν κατά 4,46%, με τις τράπεζες ειδικότερα να βρίσκονται στο -3,05%.

Ο Cedric Chehab, παγκόσμιος επικεφαλής του country risk στο BMI, είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC ότι ένα ξεπούλημα made in USA ξεκίνησε πριν από μιάμιση εβδομάδα, αλλά κλιμακώθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας.  «Αλλά ένα πράγμα που οι άνθρωποι δεν θυμούνται είναι ότι συνήθως μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Οκτωβρίου υπάρχει μια εποχική αύξηση της αστάθειας για τις αγορές μετοχών, επομένως αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο», υπογράμμισε ο Chehab.

«Ειδικά μετά το γεγονός ότι σημειώθηκε τόσο μεγάλο ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ και στις παγκόσμιες μετοχές, το γεγονός ότι τα κέρδη ήταν λίγο ανάμεικτα και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αλλά και η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ σφιχτή σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε.

Πιέσεις στο ΧΑ

Το αρνητικό κλίμα συμπαρασύρει και τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη λίγο πριν από το κλείσιμο να υποχωρεί κατά 2,77% στις 1.433 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος βουτά κατά 4,13%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές