Σε κάθετη πτώση βρέθηκαν οι μετοχές στη Wall Street την Παρασκευή,  καθώς η απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο πυροδότησε εκ νέου τις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, συμπαρασύροντας στο «κόκκινο» τις αγορές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jοnes υποχώρησε κατά 1,51% στις 39.737,26 μονάδες, ο S&P έχασε 1,84% κλείνοντας στις 5.346,56 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq μπήκε και «επίσημα»  σε περιβάλλον διόρθωσης (πτώση άνω του 10% από το υψηλό όλων των εποχών), καταγράφοντας απώλειες 2,43% στις 16.776,16 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο καθώς οι επενδυτές πλημμύρισαν αναζήτησαν την επενδυτική ασφάλεια των κρατικών τίτλων υπό τον φόβο ότι η Federal Reserve έκανε λάθος αυτή την εβδομάδα διατηρώντας τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε υψηλό 16μήνου εκτινάχθηκε ο «δείκτης φόβου» στη Wall Street

Ο Nasdaq είναι ο πρώτος από τους τρεις βασικούς δείκτες αναφοράς που εισήλθε σε επικράτεια διόρθωσης, ο S&P 500 και ο Dow ήταν 6% και 4% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους.

«Φυσική πορεία» για τις αγορές

Η βουτιά της Παρασκευής είναι μια «φυσική πορεία» σε μια ανοδική αγορά που επανέρχεται μετά την απότομη ανοδική της τάση, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της LPL Financial Adam Turnquist. « [Ο Nasdaq] ήταν πολύ υπεραγορασμένος τον Ιούλιο, το ίδιο ισχύει και για τους ημιαγωγούς. Και πολύς από αυτόν τον ενθουσιασμό της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει πραγματικά έλεγχο της πραγματικότητας σε αυτό το στάδιο», είπε ο Turnquist, προσθέτοντας ότι «δεν είναι το τέλος της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης».

Μαζικό ξεπούλημα σε τράπεζες και τεχνολογία

Αλλά δεν ήταν απλώς οι μετοχές τεχνολογίας που σημείωσαν πωλήσεις την Παρασκευή. Οι τραπεζικές μετοχές κατακρεουργήθηκαν λόγω των φόβων για ύφεση με την Bank of America και την Wells Fargo να υποχωρούν κατά 5% η κάθε μία.

Η σημερινή εικόνα στη Wall Street έρχεται να επιδεινώσει ένα απότομο sell-off που ξεκίνησε την Πέμπτη. Ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν περισσότερο από 1% , ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,3%. Η βουτιά αυτή προκαλεί αναταράξεις σε όλο τον κόσμο, με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 5,8% μέσα σε μια συνεδρίαση.

Από το ράλι στη βουτιά οι αμερικανικές αγορές

Γενικά ήταν μια ευμετάβλητη εβδομάδα με το χρηματιστήριο να σημειώνει ράλι την Τετάρτη, όταν η Federal Reserve έδωσε ένα ισχυρό σήμα ότι θα μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχε ήδη ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, όπως έκαναν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η αγορά τώρα «αναρωτιέται εάν η Fed έχει καθυστερήσει πολύ στη μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Εκτινάχθηκε ο «δείκτης φόβου» στις αγορές

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, τότε που οι αμερικανικές αγορές ταλανίζονταν από την περιφερειακή τραπεζική κρίση, εκτινάχθηκε την Παρασκευή ο λεγόμενος «δείκτης φόβου»  στη Wall Street, καθώς οι χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους αριθμοί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου πώληση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Ο δείκτης Vix των αναμενόμενων αναταράξεων στον S&P 500 – κοινώς γνωστός ως «μετρητής φόβου» της Wall Street – αυξήθηκε στις 29,5 μονάδες αργά το πρωί στη Νέα Υόρκη, ακριβώς κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο δείκτης φόβου εκτινάχθηκε κατά 60% σε σχέση με χθες.

Ο Vix μετρά την τιμή των δικαιωμάτων προαίρεσης που επιτρέπουν στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις του S&P 500. Εξαιρώντας μια σύντομη περίοδο αστάθειας τον Απρίλιο που πυροδοτήθηκε από την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν για μήνες σχετικά ήρεμα.

Έχασε τις 500 μονάδες ο ευρωπαϊκός Stoxx 600

Τη χειρότερη ημέρα τους από τον Δεκέμβριο του 2022 κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, με τον δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,82%,  κλείνοντας κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλοι οι κλάδοι ήταν στο κόκκινο, με τις μετοχές της τεχνολογίας να κλείνουν σχεδόν 6% χαμηλότερα. Ο αμερικανικός κολοσσός Intel σημείωσε πτώση έως και 28% στις πρωινές συναλλαγές μετά την αναφορά μεγάλης απώλειας κερδών .

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχώρησαν επιπλέον 5,22% την Παρασκευή, με τις τράπεζες να βουτούν κατά 4,35%.

Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στις 8.174,71 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,31%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,33% στις 17.661,22 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 7.251,8 μονάδες με πτώση 1,61%.

«Καπνός» 100 εκατ. στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 17 μηνών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το μαζικό ξεπούλημα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, στις αγορές.

Ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης STOXX (.SX7P), έχει χάσει 7,78% αυτή την εβδομάδα, με τις απώλειες κατά 4,27% της Παρασκευής, να προστίθενται στην πτώση 4,5% της Πέμπτης. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023, όταν ο κλάδος συγκλονίστηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Αυτό -σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG- είχε ως αποτελέσματα οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν χάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Η βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τις άμυνες που παρείχε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς να κάμπτονται, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραδόθηκε σήμερα άνευ όρων στη δίνη του παγκόσμιου χρηματιστηριακού sell-off, χάνοντας ακόμα και τη στήριξη των 1.440 μονάδων.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 1.430,90 μονάδες καταγράφοντας βουτιά 2,95%. Τα ηνία της πτώσης κράτησε ο τραπεζικό με απώλειες 4% στις 1.254,65 μονάδες. Η large cap έχασε 3,16% υποχωρώντας στις 3.488,58  μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατέγραψε απώλειες 2,47% στις 2.244,29 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 2,61%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 10,65%.

Aνοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 93 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο

Τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μικρό ήταν το εύρος διακύμανσης του ΓΔ, μόλις 25 μονάδες, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 1.430,30  και 1.455,94 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 124,14 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.884.690 μετοχές.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με πτώση στο -4,00% και τις 1.254 μονάδες, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ηγήθηκε του  ράλι μία ημέρα πριν υποχώρησε κατά 4,85% στα 3,829 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,78% σε 1,627 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -3,72% στα 2,047 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε πτώση 3,81% στα 7,68 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή του ΟΛΠ (+0,39%).

Οι αγορές και η στροφή στα ασφαλή καταφύγια

Μετά την απότομη αύξηση του ποσοστού ανεργίας που αυξήθηκε στο 4,3%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021, οι επενδυτές αναζητούν πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια: ο χρυσός και τα ομόλογα γίνονται πρωταγωνιστές.

O  χρυσός κέρδισε 1,8% αυτή την εβδομάδα καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε το μέταλλο πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10 ετών των ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street