Πτωτικά άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, επεκτείνοντας τις απώλειες παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, που χθες Πέμπτη κατέγραψε το μεγαλύτερο sell off tτου έτους μέχρι τώρα στη σκιά των αδύναμων οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ που πυροδοτούν νέους φόβους για ύφεση.

Ο Stoxx 600

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε νωρίς 1,3%, με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να οδηγούν τις απώλειες, πτώση 2,6%.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν υποχωρήσει μπροστά στις εξελίξεις στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020, τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να τα αυξάνει. Και όλα αυτά σε ένα τοπίο ασταθών εταιρικών κερδών.

Ο Stoxx 600 σημείωσε την Πέμπτη τη χειρότερη απόδοσή του από τα μέσα Ιουνίου, και πάλι επιβαρυνμένος από τα οικονομικά στοιχεία καθώς η γαλλική Societe Generale υποβάθμισε τις προοπτικές της και η BOE ανακοίνωσε την πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά την πανδημία.

Βρετανία

Η απόφαση της Πέμπτης οδήγησε το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας από 5,25% σε 5%, μετά από μια μικρή ψήφο 5-4 μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Οι αγορές δεν είχαν πειστεί πλήρως ότι η BOE θα έκανε το βήμα.

Ο διοικητής της BOE Andrew Bailey είπε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν «αρκετά σαφής», αλλά δεν θα σχολιάσει την έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω περικοπών και είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς των υπηρεσιών θα παρακολουθούνται στενά. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει προσδοκίες για διατήρηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από μια άλλη μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Εταιρείες τεχνολογίας

Τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές εταιρείες Amazon, Apple και Intel ήταν ανάμεικτα την Πέμπτη. Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κατέρρευσαν, καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, αφού οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για ανεργία ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης επιβραδύνθηκαν.

Σήμερα Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ.

Ο Cedric Chehab, παγκόσμιος επικεφαλής του κινδύνου χώρας στο BMI, είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC ότι ένα ξεπούλημα στις ΗΠΑ ξεκίνησε πριν από μιάμιση εβδομάδα, αλλά κλιμακώθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας. «Κάτι το οποίο ξεχνιέται είναι ότι συνήθως μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Οκτωβρίου υπάρχει μια εποχιακή αύξηση της αστάθειας για τις αγορές μετοχών, επομένως αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο», σχολίασε.

«Ειδικά μετά το γεγονός ότι σημειώθηκε τόσο μεγάλο ράλι στις αμερικανικές μετοχές και στις παγκόσμιες μετοχές, το γεγονός ότι τα κέρδη ήταν κάπως ανάμεικτα και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αλλά και η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ σφιχτή σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές