Τη χειρότερη ημέρα τους από τον Δεκέμβριο του 2022 κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, με τον δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,82%,  κλείνοντας κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλοι οι κλάδοι ήταν στο κόκκινο, με τις μετοχές της τεχνολογίας να κλείνουν σχεδόν 6% χαμηλότερα. Ο αμερικανικός κολοσσός Intel σημείωσε πτώση έως και 28% στις πρωινές συναλλαγές μετά την αναφορά μεγάλης απώλειας κερδών .

Το παγκόσμιο sell-off γκρέμισε τις 1.440 μονάδες στο ΧΑ

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχώρησαν επιπλέον 5,22% την Παρασκευή, με τις τράπεζες να βουτούν κατά 4,35%.

Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στις 8.174,71 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,31%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,33% στις 17.661,22 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 7.251,8 μονάδες με πτώση 1,61%.

Οι πωλητές πήραν τα ηνία βυθίζοντας τους δείκτες στο κόκκινο

Οι καταλύτες της βουτιάς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, σε συνδυασμό με τα αδύναμα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία και τις νομισματικές κινήσεις κεντρικών τραπεζών, ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι -εκμεταλλευόμενοι και το πρόσφατο ράλι- έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους, βυθίζοντας ακόμα χαμηλότερα τις αγορές. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2020, η Τράπεζα της Ιαπωνίας σηματοδότησε στροφή στη νομισματική της πολιτική αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το διατήρησε αμετάβλητο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μία πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο.

Ο διοικητής της BOE, Άντριου Μπέιλι είπε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν «αρκετά σαφής», αλλά δεν θα σχολιάσει την έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω περικοπών, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς των υπηρεσιών θα παρακολουθούνται στενά. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει προσδοκίες για διατήρηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από μια άλλη μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές εντάθηκαν από το sell-off που καταγράφεται στη Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση αναβίωσοα τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ για τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα.

Ο Cedric Chehab, παγκόσμιος επικεφαλής του country risk στο BMI, είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC ότι ένα ξεπούλημα made in USA ξεκίνησε πριν από μιάμιση εβδομάδα, αλλά κλιμακώθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας.  «Αλλά ένα πράγμα που οι άνθρωποι δεν θυμούνται είναι ότι συνήθως μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Οκτωβρίου υπάρχει μια εποχιακή αύξηση της αστάθειας για τις αγορές μετοχών, επομένως αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο», δήλωσε ο Chehab.

«Ειδικά μετά το γεγονός ότι σημειώθηκε τόσο μεγάλο ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ και στις παγκόσμιες μετοχές, το γεγονός ότι τα κέρδη ήταν λίγο ανάμεικτα και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αλλά και η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ σφιχτή σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές