Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο την Παρασκευή, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία καταρρέει.
Ειδικότερα, ο δείκτης του δολαρίου σημειώνει πτώση 1,13% στις 103,18 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο από τις 14 Μαρτίου. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Νοέμβριο.
Το ευρώ ενισχύθηκε 1,16% στα 1,0916 δολάρια και έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 1,09175 δολάρια, το υψηλότερο από τις 18 Ιουλίου.
Το δολάριο υποχώρησε 1,71% στα 146,8 γιεν Ιαπωνίας και έφτασε στα 146,75, το χαμηλότερο από τις 12 Μαρτίου.
Οι ανησυχίες για ύφεση κλυδωνίζουν την Wall Street – Διευρύνεται το sell-off
Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία πλήττουν το δολάριο
Οι εργοδότες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας , κάτω από τις προσδοκίες για αύξηση 175.000. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι θα παραμείνει αμετάβλητο τον μήνα στο 4,1%.
Όλα τα στοιχήματα της Wall Street ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.
«Έτσι μοιάζει ένας φόβος για την ανάπτυξη. Η αγορά συνειδητοποιεί τώρα ότι η οικονομία πράγματι επιβραδύνεται», σχολιάζει ο Wasif Latif, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στη Sarmaya Partners στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.
Οι traders προεξοφλούν τώρα με πιθανότητα 71% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, από 31% πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων και από 22% την Πέμπτη, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.
Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη και ο πρόεδρός, Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοικτό το παράθυρο για μία πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Σεπτέμβριο. Τα πιο ήπια στοιχεία για τις θέσεις εργασίας , η αδύναμη έκθεση για τη μεταποίηση και ορισμένες απογοητευτικές προοπτικές εταιρικών κερδών τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η οικονομία επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.