Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, τότε που οι αμερικανικές αγορές ταλανίζονταν από την περιφερειακή τραπεζική κρίση, εκτινάχθηκε την Παρασκευή ο λεγόμενος «δείκτης φόβου»  στη Wall Street, καθώς οι χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους αριθμοί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου πώληση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης Vix των αναμενόμενων αναταράξεων στον S&P 500 – κοινώς γνωστός ως «μετρητής φόβου» της Wall Street – αυξήθηκε στις 29,5 μονάδες αργά το πρωί στη Νέα Υόρκη, ακριβώς κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο δείκτης φόβου εκτινάχθηκε κατά 60% σε σχέση με χθες.

Οι ανησυχίες για ύφεση κλυδωνίζουν την Wall Street – Διευρύνεται το sell-off

Την Πέμπτη, περίπου 1,5 εκατομμύρια συμβόλαια δικαιωμάτων VIX άλλαξαν χέρια, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο ημερήσιο όγκο των δικαιωμάτων προαίρεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Trade Alert.

Οι αγορές φλερτάρουν με τον «ακραίο φόβο»

Το Vix μετρά την τιμή των δικαιωμάτων προαίρεσης που επιτρέπουν στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις του S&P 500. Εξαιρώντας μια σύντομη περίοδο αστάθειας τον Απρίλιο που πυροδοτήθηκε από την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν για μήνες σχετικά ήρεμα.

Στα όρια του «ακραίου φόβου» η Wall street

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στον  CNN Business Fear & Greed Index , ο οποίος μετρά επτά δείκτες επενδυτικού κλίματος.  Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ο εν λόγω δείκτης  αγγίζει τα όρια  του «Extreme Fear» (Ακραίου Φόβου), ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα ήταν σε «ουδέτερα επίπεδα».

Η εικόνα στην αγορά

Στο «κόκκινο» άνοιξε την Παρασκευή η Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειές της μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο, που πυροδότησε ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 528 μονάδες, ή 1,3%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,5%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 2,2%, με το ξεπούλημα στις τεχνολογικές μετοχές να συνεχίζεται.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι μισθοί των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν μόλις κατά 114.000 τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, μια επιβράδυνση από 179.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Ιούνιο και κάτω από τις 185.000 αναμενόμενες από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street