Ένα βήμα πριν την επάνοδο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών εντός του 2025 βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την κίνηση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI να περιλάβει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στη λίστα παρακολούθησης (watchlist).

Eurobank Equities: Μεγαλύτερες οι πιθανότητες αναβάθμισης του ΧΑ από τον Stoxx, αρχές 2025

Πρόκειται, όπως αναφέρουν κύκλοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για μια σημαντική εξέλιξη και δείχνει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εγχώρια αγορά και τονίζουν πως θα συνεχίσουν να εργάζονται συστηματικά για την επίτευξη του στόχου.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει πλέον και πληροί τα κριτήρια που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο επόμενος στόχος είναι να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από τους υπόλοιποιυς οίκους αξιολόγησης που κατατάσσουν τα διεθνή χρηματιστήρια (π.χ. MSCI, Stoxx).

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν την κίνηση της S&P ώς ένα σινιάλο για την πορεία που θα ακολουθήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και η υπόλοιπη αγορά.

O S&P θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και οικονομία μέχρι την ανακοίνωση της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης το 2025

Ο S&P πάντως επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη μέχρι τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Yπογραμμίζει τέλος ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και οικονομία μέχρι την ανακοίνωση της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης το 2025. 

O Γιάννος Κοντόπουλος

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ΒΗΜΑ διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές δεν σταματά και μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του έτους θα έχουμε κάποια θετική ετυμηγορία από τους οίκους FTSE και S&P.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντόπουλος, είχε επισημάνει τα εξής: «Ανεξαρτήτως όμως των αποφάσεων των οίκων, είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ώστε να προβληθούμε ως μια αγορά που επιστρέφει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη. Στα επενδυτικά συνέδρια που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται πλέον στο ραντάρ των διεθνών funds και αυτό μας χαροποιεί και μας δεσμεύει ταυτόχρονα να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Εάν τους επόμενους μήνες έρθει και μια τυπική πιστοποίηση του νέου προφίλ που διαμορφώνουμε, προφανώς θα είναι πολύ καλοδεχούμενη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Ο χρησμός του MSCI

Υπενθυμίζεται πως ο MSCI στα τέλη Ιουνίου δεν έβαλε την ελληνική αγορά στον προθάλαμο της αναβάθμισης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι φέτος αφού οι πρόσφατες αλλαγές που έχουν προωθηθεί από τη διοίκησή της δεν έχουν αξιολογηθεί από την επενδυτική κοινότητα.

Ο οίκος MSCI πάντως είχε επιβεβαιώσει ότι στην Ελλάδα, πρόσφατα ελήφθησαν διάφορα μέτρα από τις αρχές της αγοράς για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσβασιμότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών