Η ανακοίνωση της Amazon για ασθενέστερες , από τις αναμενόμενες, προοπτικές πωλήσεων για το τρίτο τρίμηνο την Πέμπτη οδήγησαν σε πτώση τις μετοχές της. Ωστόσο, ένα κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε μια μοναδική αιτία υποχώρησης των πωλήσεων σε μια κλήση με δημοσιογράφους.

Amazon: «Μαύρο» σημάδι για την οικονομία τα οικονομικά αποτελέσματά της

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Amazon, Μπράϊαν Ολσαβσκι , δήλωσε ότι τα μοτίβα κυκλοφορίας στον ιστό της Amazon δείχνουν ότι οι αγοραστές αποσπώνται από σπάνια, σημαντικά γεγονότα ειδήσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιστορικά ταραχώδης προεδρική κούρσα των ΗΠΑ.

Η δεύτερη  ήδη περιλάμβανει μια απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την αποχώρηση του νυν πρόεδρου Τζο Μπάιντεν.

Αυτό, όπως παραδέχτηκε έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναβάλλουν τις αγορές ή ακόμα και να τις παραλείπουν εντελώς: «Οι καταναλωτές αποσπώνται απο σημαντικά γεγονότα και αναβάλουν ή παραλείπουν τις αγορές τους»

Μεγάλα ειδησεογραφικά γεγονότα στο παρελθόν έκαναν «πιο δύσκολη την πρόβλεψη», είπε ο Μ. Ολσαβσκι και οι ηγέτες της εταιρείας αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά με αυτήν την πραγματικότητα.

Προβλέψεις

Η Amazon είπε ότι προβλέπει έσοδα μεταξύ 154 και 158,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον τρίτο τρίμηνο, ένα εύρος που υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις πιθανότατα θα είναι κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών των 158,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το Fortune.

Τα έσοδα της Amazon το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες στα 148 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και τα κέρδη ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα με καθαρά κέρδη 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ ο αριθμός των αγαθών —ή μονάδων— που πουλούσε η Amazon το τρίμηνο ήταν ισχυρός, οι πελάτες προτιμούσαν είδη σε χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τον Μ. Ολσαβσκι και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντυ Τζεισι, ​​οι οποίοι εμφανίστηκαν σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Μέρος αυτής της τάσης οφείλεται σε οικονομικές ανησυχίες, αλλά υπάρχει επίσης ένας άλλος παράγοντας που «παίζει». Η Amazon έχει επενδύσει πολλά στην επιτάχυνση των χρόνων παράδοσης, έτσι ώστε οι πελάτες να βασίζονται περισσότερο για ανάγκες της τελευταίας στιγμής, όπως μη ευπαθή τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης και ομορφιάς που είναι συνήθως φθηνά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως ηλεκτρονικά είδη ή ένδυση.

Η αύξηση των πωλήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες Gen AI όσο και σε πιο παραδοσιακά έργα υποδομής cloud στη μονάδα επιταχύνθηκε στο 18,8%, από 17,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι προοπτικές της ΑΙ

Ο Αντυ Τζεισι επανέλαβε την αποκάλυψή του από το περασμένο τρίμηνο ότι η Gen AI μπορεί να εξασφαλίσει πολλά δισεκατομμύρια έσοδα για το AWS (Amazon Web Services) φέτος.

Για να ξεπεράσει αυτό και άλλη ανανεωμένη ζήτηση cloud, η Amazon ετοιμάζεται να δαπανήσει περισσότερα σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους από τα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το τεράστιο ανώτατο όριο των δαπανών είναι σε συμφωνία με ανταγωνιστές όπως η Microsoft, η Alphabet και η Meta, οι οποίες ανέφεραν μεγάλες αυξήσεις στις επενδύσεις σε υποδομές τα τελευταία τρίμηνα.

Οι επενδύσεις της Amazon, είπε ο oικονομικός διευθυντής της Amazon, γίνονται για να «αυξήσουν έσοδα και ελεύθερες ταμειακές ροές για την επόμενη δεκαετία και μετά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή