Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 17 μηνών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το μαζικό ξεπούλημα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, στις αγορές.

Ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης STOXX (.SX7P), έχει χάσει 7,78% αυτή την εβδομάδα, με τις απώλειες κατά 4,27% της Παρασκευής, να προστίθενται στην πτώση 4,5% της Πέμπτης. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023, όταν ο κλάδος συγκλονίστηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Βουτιά 2,8% στις ευρωπαϊκές μετοχές – Έχασε τις 500 μονάδες ο Stoxx 600

Αυτό -σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG- είχε ως αποτελέσματα οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν χάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια – η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την Πέμπτη και η Federal Reserve προετοιμάζεται για μείωση τον επόμενο μήνα – κάτι που τείνει να διαβρώσει την κερδοφορία των δανειστών.

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης

Ευρύ ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο επίκεντρο της πτωτικής τροχιάς βρέθηκε η μετοχή της Societe Generale, η οποία έκλεισε με απώλειες σχεδόν 9%. Η γαλλική τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους λιανικής της Γαλλίας, συμπαρασύροντας τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον τραπεζικό δείκτη, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 9,5% Παρασκευή.

Η κίνηση στις τράπεζες εντάσσεται σε ένα ευρύ ξεπούλημα στις αγορές μετοχών με άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, να πλήττονται σκληρά.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει πλέον ανοίξει, δεν βοηθούν τους δανειστές.

Στην Ελλάδα

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα συμπαρέσυρε τις τράπεζες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με πτώση στο -4,00% και τις 1.254 μονάδες, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ηγήθηκε του  ράλι μία ημέρα πριν υποχώρησε κατά 4,85% στα 3,829 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,78% σε 1,627 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -3,72% στα 2,047 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε πτώση 3,81% στα 7,68 ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3,02%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 18,18%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή