Κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο επιβραδύνθηκε η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο και το ποσοστό ανεργίας σημείωσε άνοδο, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις πιέσεις προς την Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 114.000 για τον μήνα, από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 179.000 τον Ιούνιο και κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 185.000. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, ένα βαρόμετρο πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά, αυξήθηκαν 0,2% για τον μήνα και 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και τα δύο στοιχεία ήταν κάτω από τις αντίστοιχες προβλέψεις για 0,3% και 3,7%, αντιστοίχως.

Federal Reserve: Οι traders ομολόγων τιμολογούν τρεις μειώσεις επιτοκίων

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των ομολόγων και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι έμποροι στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων αύξησαν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων, προβλέποντας πλέον τέσσερις και πέντε μειώσεις για φέτος, σε σύγκριση με τρεις ή τέσσερις πριν από την έκθεση.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς το sell-off των μετοχών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία επιταχύνθηκε την Παρασκευή, λόγω των αυξανόμενων φόβων για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά τα υποτονικά αποτελέσματα από καταναλωτικές και τεχνολογικές εταιρείες αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά μικτών μηνυμάτων σχετικά με την οικονομία, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να εικάζουν για το πώς θα ανταποκριθεί η Federal Reserve. Η αγορά εργασίας ήταν ένας πυλώνας οικονομικής ισχύος, αλλά πρόσφατα έδειξε κάποια σημάδια προβλημάτων, και η αύξηση των μισθών του Ιουλίου ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 215.000 τους τελευταίους 12 μήνες.

Από τομεακής σκοπιάς, η υγειονομική περίθαλψη οδήγησε και πάλι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας 55.000 στις μισθοδοσίες. Άλλοι αξιοσημείωτοι κερδισμένοι ήταν οι κατασκευές (25.000), η κυβέρνηση (17.000) και οι μεταφορές και η αποθήκευση (14.000). Ο ελεύθερος χρόνος και η φιλοξενία, ένας άλλος κορυφαίος κερδισμένος τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε 23.000.

Ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφόρησης σημείωσε απώλειες 20.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή